Centru dedicat științei și tehnologiei deschis la biblioteca județeană din Arad

EDUCAȚIE. România se angajează să își pregătească tinerii pentru viitor, având convingerea că tehnologia este cheia acestuia. În acest sens, Consiliul Județean Arad a inaugurat ieri un centru dedicat învățării și explorării interactive, amplasat în incinta Bibliotecii Județene din oraș. Acest spațiu, dotat cu un makerspace, are ca scop dezvoltarea abilităților necesare secolului XXI pentru tinerii din comunitate.

Centrul nou deschis în cadrul bibliotecii județene din Arad este destinat tinerilor pasionați de știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică. Aici, aceștia pot să-și exploreze creativitatea, să învețe lucruri noi și să-și dezvolte abilitățile folosind cele mai recente tehnologii disponibile.

Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a explicat motivul pentru care au decis să creeze acest spațiu în cadrul unei clădiri clasice: “Ne-am dorit într-o clădire clasică să avem un spațiu al viitorului. E un spațiu al matematicii, al științelor și pentru echipele de robotică din Arad.”

Makerspace-ul este deschis tuturor tinerilor pasionați de robotică, oferindu-le acces gratuit la diverse echipamente și facilități. Marius Stoica, bibliotecar la Biblioteca Județeană A.D. Xeonopol Arad, a precizat: “Noi avem deocamdată 2 imprimante 3D.”

Unul dintre tinerii entuziaști este Tudor, membru al unei echipe de robotică, care a explicat cum funcționează un robot pe care îl construiesc: “Robotul are o mătură, cu care ia pixelul. Îl depozitează într-o cutiuță în mijloc, pe care o închidem. Robotul are două seturi de șine, care se ridică în sus. Își păstrează poziția, se întoarce pe spate și lasă pixelul să cadă pe planșă.”

Pe lângă beneficiile oferite de makerspace, mulți tineri devin voluntari pentru a împărtăși pasiunea lor pentru tehnologie și cu alții. Răzvan Bornea, un astfel de voluntar, a menționat: “M-am oferit să fiu voluntar; îi voi învăța pe copii proiectarea 3D și mă voi ocupa de echipament să fie în regulă.”

Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a subliniat că biblioteca continuă să ofere și cărți, reamintind tinerilor importanța lecturii.

Un aspect cert este că tehnologia reprezintă viitorul. Această convingere este împărtășită și de cei mai mici membri ai comunității, care așteaptă cu nerăbdare să învețe mai multe despre aceasta. Andrei Popa a spus: “Cred că așa se vor juca oamenii în 2050.”

Investiția în makerspace a fost de peste 70.000 de lei și a fost realizată de Consiliul Județean Arad, în colaborare cu Asociația Cetatea Voluntarilor, care s-a ocupat în principal de amenajarea spațiului. Noul centru va funcționa pe baza programărilor, care se pot face gratuit online, pe pagina Bibliotecii Județene din Arad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare