Certificatul de cazier judiciar se poate obține și online

ADMINISTRAȚIE. Începând cu 3 iulie 2024, obținerea certificatului de cazier judiciar pentru persoanele fizice a devenit mult mai accesibilă și comodă. Cetățenii români au acum posibilitatea de a-și procura acest document esențial nu doar prin intermediul subunităților de poliție, ci și online, utilizând două platforme dedicate.

Pentru cei care preferă metoda tradițională, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut de la orice subunitate de poliție care dispune de un ghișeu pentru eliberarea acestor documente. De regulă, eliberarea certificatului se face pe loc sau în cel mult trei zile lucrătoare, în funcție de solicitările existente.

Pentru cei care doresc să evite deplasările și cozile, Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziție două platforme online prin care certificatul de cazier judiciar poate fi obținut electronic.

1. Platforma HUB.MAI.GOV.RO

Prin accesarea platformei HUB.MAI.GOV.RO, solicitanții trebuie să completeze un formular disponibil online. Pentru a confirma identitatea, este necesară o vizită fizică la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar, dar doar o singură dată. Acest pas asigură validarea identității și permite ulterior obținerea certificatelor online.

2. Platforma www.ghișeul.ro

O altă opțiune este utilizarea platformei www.ghișeul.ro. Utilizatorii înregistrați sau cei care doresc să se înregistreze pe platformă pot solicita certificatul de cazier judiciar urmând procedura de validare a identității electronice. Aceasta implică utilizarea unui card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. După validarea identității, utilizatorii vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO pentru completarea cererii tip.

HUB-ul de servicii online al MAI a fost creat pentru a facilita interacțiunea cetățenilor cu structurile Ministerului Afacerilor Interne. Această platformă integrează mai multe servicii publice oferite de MAI, oferind astfel o experiență mai simplă și eficientă pentru utilizatori.

Conform datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, au fost eliberate 914.348 de certificate de cazier judiciar la ghișeu. În plus, 177.385 de certificate de cazier judiciar au fost eliberate în format electronic prin intermediul HUB-ului de servicii al MAI. Aceste cifre reflectă o creștere semnificativă a utilizării serviciilor online, indicând o tendință de digitalizare și simplificare a procedurilor administrative în România.

Introducerea opțiunii de obținere online a certificatului de cazier judiciar reprezintă un pas important spre modernizarea serviciilor publice. Prin facilitarea accesului la documente esențiale într-un mod rapid și eficient, Ministerul Afacerilor Interne răspunde nevoilor cetățenilor și promovează o administrație publică mai accesibilă și orientată spre utilizator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare