1. Csaszar Karoly Zsolt, 2. Kolcsar Karoly, 3. Csep Eva Andrea, 4. Dumitrița Gliga, 5. Ervin Molnar

CERTITUDINI – Doar 5 din cei 12 parlamentari de Mureș și-au câștigat deja locul în Parlament, ceilalți 7 așteaptă redistribuirea

EXPLICAȚII. La alegerile din 6 decembrie 2020, în județul Mureș și-au depus candidaturile 96 de aspiranți la cele 8 funcții de deputat și 66 de aspiranți la cele 4 funcții de senator. Practic, au fost 12 candidați pe un loc de deputat și 16,5 candidați pe un loc de senator.

 

Până în acest moment, din cei 12 parlamentari de Mureș (8 deputați și 4 senatori), doar 5 și-au câștigat mandatul cu certitudine, 3 de la UDMR și câte unul de la PSD și PNL: deputații UDMR Kolcsár Anquetil Károly și Csép Éva-Andrea (locul 1 și locul 2 pe lista UDMR pentru Camera Deputaților), deputatul PSD Dumitrița Gliga (locul 1 pe lista PSD la Camera Deputaților) și deputatul PNL Ervin Molnar (locul 1 pe lista PNL pentru Camera Deputaților) și senatorul UDMR Császár Károly-Zsolt (locul 1 pe lista UDMR pentru Senat).

 

Pentru a câștiga în urma votului electoratului un mandat de senator, un candidat din județul Mureș trebuie să aibă 25% din voturile valabil exprimate, iar pentru un mandat de deputat, un candidat trebuie să aibă 12,5% din voturile valabil exprimate. La Senat, doar UDMR a depășit pragul impus de legislație pentru un mandat direct (25%), iar la Camera Deputaților, doar UDMR (de două ori), PSD și PNL.

 

Ceilalți 7 parlamentari de Mureș (4 deputați și 3 senatori) vor fi cunoscuți după finalizarea numărării voturilor din toate secțiile de votare din România și redistribuirea mandatelor pe județe, în funcție de numărul de mandate câștigate de partidele care au făcut pragul de 5% și intră în Parlament, precum și de (mai ales) locurile ocupate de organizațiile județene ale acestora în clasamentul național al respectivelor partide.

 

Sigur, o parte din cele 7 locuri neocupate în urma votului direct sunt previzibile, dar corect este să așteptăm finalizarea numărării tuturor voturilor pentru a anunța cu certitudine cine vor fi ceilalți parlamentari ai județului.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare