Cetatea Dacică Bănița: O bijuterie inaccesibilă

TURISM. Cetatea dacică Bănița, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO de peste două decenii, rămâne o comoară inaccesibilă pentru turiști. Deși este situată într-o locație impresionantă, pe un versant abrupt al Munților Vâlcan, accesul la această cetate reprezintă o provocare prea mare pentru a fi inclusă în circuitul turistic.

Atracția turistică, aflată la intrarea în Valea Jiului dinspre Țara Hațegului, se distinge prin stânca masivă pe care a fost construită. Totuși, odată ce călătorii se apropie de această stâncă, dificultățile devin evidente. Nu există niciun traseu amenajat pentru vizitarea sitului arheologic, iar poteca abruptă care duce spre cetate nu este semnalizată corespunzător.

Călătorii riscă să se rătăcească și să intre în situații periculoase din cauza pantei înclinate a traseului. Chiar și cei care doresc să viziteze cetatea însoțiți de copii sau animale de companie sunt nevoiți să renunțe la această aventură. De-a lungul ultimului secol și jumătate, vechiul drum care ducea spre cetate a fost transformat în terasament al căii ferate a cărbunelui, limitând și mai mult accesul la acest loc.

Călătorii care încearcă să exploreze cetatea Dacică Bănița se confruntă cu provocări majore. Turiștii au relatat experiențe în care au urcat pe versantul abrupt ținându-se de copaci, pietre și rădăcini pentru a ajunge la destinație. Pe dealul unde se află cetatea, nu există în prezent decât câteva pietre și două steaguri agățate de crengi. Cu toate acestea, priveliștea impresionantă asupra Văii Jiului și țării Hațegului reprezintă o recompensă pentru efortul depus.

Reprezentanții ISU Călărași au subliniat că, din păcate, cetatea Bănița și alte cetăți asemănătoare nu sunt luate în considerare pentru investiții în vederea introducerii lor în circuitul turistic. Această realitate poate fi dezamăgitoare pentru cei care doresc să exploreze istoria și cultura acestei regiuni, dar care se confruntă cu bariere inaccesibile pentru a ajunge la aceste comori istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare