Cetatea Sighișoara – festival cultural intercultural din România, 25 – 28 August 2022

FESTIVAL. După doi ani de pauză, Sighișoara găzduiește din nou cel mai important festival intercultural din România.
 
Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în calitate de organizator, are plăcerea să vă invite la a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica-Sighișoara care va avea loc în perioada 25 – 28 august 2022.
 
Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc joi 25.08.2022 ora 17, în Piața Cetății, urmată de o Conferință de Presă, la ora 18, în sala Barocă a Primăriei Sighișoara și de dezbaterea-panel ”Promovarea păcii prin nediscriminare si solidaritate în context de criză” cu participarea : Laczikó Enikő Katalin , Irina Cajal-Marin, Lucian Nastasă Kovács, Radu Carp, Silviu Vexler, Maria Koreck, Volker Reiter.
 
Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș. Finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighișoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic si pune la dispoziție domeniul public.
 
Aceasta ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul și profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtinca, de la prima ediție, în anul 2001.
 
La festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naţionale din România, organizaţii care facilitează dialogul intercultural, mass-media și peste 10.000 de spectatori.
Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale susținute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena în Piața Cetății. Totodată, în “Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităţilor naţionale îşi vor prezenta creațiile.
 
”Agora dialogului intercultural” cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri publicul este invitat sa participe activ la 3 ateliere.
Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă si de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor oganizații etno-culturale.
 
De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat, la București, „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.
 
ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum. Este, totodată, un model de conviețuire pașnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor și comoară a dezvoltării și nu ca un pericol de combătut. “Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică.
 
El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică” – afirmă Volker Reiter, inițiatorul festivalului.
 
Vă invităm să fiți alături de participanți și de organizatori la aceasta ediție care, într-un moment complicat pentru pacea Europei, aduce pe scenă mesajul pașnic al dialogului intercultural din România ca model pentru dialogul pacifist dintre țări și popoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare