Cheltuielile duble pentru roşii bio îi pun pe gânduri pe antreprenorii români

AGRICULTURĂ. Fermierii români care s-au dedicat cultivării legumelor în spații protejate primesc în prezent un sprijin financiar din partea statului, prin programe precum Programul Tomata. Această inițiativă vine ca un suflu de optimism pentru producători, oferindu-le un sprijin binevenit pentru a compensa pierderile survenite în contextul conflictului din Ucraina. Vestea bună este că primele roșii românești ar putea fi disponibile pe mesele noastre chiar înainte de sărbătoarea Paștelui.

Claudia și soțul ei se ocupă de cultivarea usturoiului de trei ani și, deși această plantă nu este pretențioasă, costurile anuale pentru un hectar de usturoi pot ajunge până la 15.000 de lei. Prin urmare, sprijinul financiar oferit de stat este extrem de binevenit pentru acești fermieri.

Luminița Salitră, un producător de usturoi, explică: “Pentru a efectua tratamentele necesare și pentru a asigura o producție de calitate, avem nevoie de resurse financiare adecvate.”

Producătorii de roșii, precum Dumitru Florea, beneficiază și ei de acest sprijin din partea statului. Roșiile crescute în solariile sale ajung în magazinele locale și în supermarketuri, însă costurile de producție sunt considerabile, în special în condițiile actuale.

Dumitru Florea afirmă: “Toate costurile s-au dublat, iar orice sprijin venit din partea statului este binevenit. Totul este reinvestit în afacere.”

Prima recoltă de roșii românești ar trebui să fie disponibilă spre finalul lunii mai, iar programele de sprijin din partea statului sunt accesibile atât persoanelor fizice, cât și firmelor care dețin certificate de comercializare pentru aceste culturi.

Ajutorul financiar acordat de stat fermierilor locali vine sub forma a două tranșe: jumătate din sumă în primăvară și restul de 1.500 de euro în vară. Pentru a beneficia de acest sprijin, producătorii trebuie să depună cererile până la jumătatea lunii aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare