Chiriile în România: creșterea prețurilor și evoluția în principalele orașe

IMOBILIAR. În luna aprilie a anului curent, interacțiunile dintre chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe platforma Storia au înregistrat o scădere de 10% față de luna precedentă. Totuși, comparativ cu aprilie 2023, interacțiunile au înregistrat o ușoară scădere de doar 1%.

Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe analizate au înregistrat o creștere semnificativă de 15% față de anul anterior, dar au înregistrat o scădere de 3% față de luna precedentă. Astfel, prețul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere în aprilie 2024 a fost de 498 euro.

“Observăm o ajustare semnificativă în dinamica pieței imobiliare, cu o cerere ușor în scădere pentru închirieri și o tendință vizibil în creștere pentru achiziții. Acest fenomen se reflectă într-o creștere a perioadei de listare a proprietăților și într-o diversificare a portofoliului disponibil pe piața imobiliară”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Prețurile medii pentru chirii în București au înregistrat o creștere semnificativă. În luna aprilie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, prețurile pentru garsoniere au crescut cu 13%, ajungând la un preț mediu de închiriere de 348 euro. De asemenea, apartamentele cu două camere au înregistrat o creștere de 12%, având un preț mediu de 543 euro, iar cele cu trei camere au înregistrat o creștere de 11%, cu un preț mediu de 767 euro.

Sectorul 1 din București rămâne cel mai scump, iar sectorul 4 rămâne cel mai accesibil, cu prețuri medii de 757 euro și, respectiv, 458 euro. În Capitală, sectorul 6 a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri comparativ cu anul anterior (+24%), urmat de sectorul 2 (+23%) și de sectoarele 3 și 5 (+16%).

În alte orașe mari din țară, evoluția prețurilor chiriilor a fost variată. La nivelul țării, s-au înregistrat atât creșteri, cât și stagnări ale prețurilor medii solicitate pentru închirierea locuințelor. De exemplu, în Arad, prețurile garsonierelor au crescut cu 24% față de anul anterior, în timp ce în Cluj-Napoca prețurile au rămas constante în aprilie 2024 față de martie 2024.

În orașe precum Iași, Brașov, Constanța, Timișoara, Sibiu, Oradea și Craiova, prețurile medii solicitate pentru închirierea locuințelor au variat în funcție de tipul și amplasarea acestora. De exemplu, în Iași, prețurile medii pentru garsoniere au crescut cu 13%, iar în Timișoara au stagnat, în timp ce în Sibiu prețurile au crescut pentru garsoniere și au scăzut pentru apartamentele cu două și trei camere.

Aceste date furnizate de Storia sunt esențiale pentru cei care doresc să înțeleagă evoluția pieței imobiliare și să ia decizii informate în privința chiriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare