Cicliștii din Reghin de la ASCA încep un tur memorial de 1.500 km până la Auschwitz

TUR MEMORIAL. În data de 9 iulie 2024, un grup de 14 cicliști de la Asociația Sportivă a Cicliștilor de Anduranță Reghin (ASCA) a pornit într-o călătorie memorabilă și plină de semnificație istorică. Aceștia și-au propus să parcurgă pe biciclete un traseu de 1.500 de kilometri dus-întors, de la Reghin la Auschwitz-Birkenau din Polonia, o aventură ce se va desfășura pe parcursul a nouă zile.

Motivația emoțională a turului:

“Suntem în gara CFR a orașului Reghin, una dintre cele șase gări din România de unde au plecat trenurile către Auschwitz-Birkenau în anul 1944. S-au împlinit 80 de ani de atunci. Am fost sensibilizat de plăcuța care se află în gara orașului Reghin, unde spune ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment, pentru generațiile viitoare. Și aici se vorbește despre acei oameni care, în 4 iunie 1944, au plecat la Auschwitz și nu s-au mai întors. După ce am văzut plăcuța asta, m-am gândit că am putea face un traseu cu bicicletele în memoria celor care au plecat și nu s-au mai întors. Să facem un traseu până la Auschwitz-Birkenau. L-am împărțit în patru zile cu cazări în fiecare zi, iar obiectivul principal ar fi să atragem atenția ca așa ceva să nu se mai întâmple”, a declarat presei Claudiu Giurgiu, unul dintre fondatorii ASCA.

Provocările traseului:

Cei 14 cicliști, cu vârste cuprinse între 21 și 69 de ani, s-au antrenat intens pentru această călătorie solicitantă. “Nu va fi un traseu foarte ușor, pentru că unul dintre lucrurile care ne dezavantajează este că nu sunt localități în care să fie cazări pentru toți. Mergem 14 bicicliști, iar asta face ca uneori traseul să fie prelungit ca să ajungem într-o localitate unde este cazare. În prima zi vom merge 200 km până la Baia Mare, apoi ziua următoare iarăși 190, apoi 170 și cu încă ultima zi de 140 vom fi la Auschwitz, dacă totul va fi bine”, a explicat Claudiu Giurgiu, menționând că bagajele cicliștilor vor fi transportate cu o mașină de suport.

Context istoric:

În data de 4 iunie 1944, din gara CFR Reghin au fost transportați cu trenul spre lagărele naziste 3.149 de evrei, dintre care aproximativ 1.400 erau din Reghin. Concentrarea evreilor în lagăr a început la 3 mai 1944, aceștia fiind ținuți în condiții inumane la fosta fabrică de cărămidă, fără hrană și apă potabilă, ceea ce a dus la îmbolnăvirea gravă a multora, în special a copiilor.

Turul ciclist al membrilor ASCA este nu doar un omagiu adus victimelor Holocaustului, ci și un apel la conștientizare și la prevenirea repetării unor astfel de tragedii în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare