Cinci motive cheie în arta lui Pierre-Auguste Renoir 2.Portretistica

ARTĂ. Renoir a fost singurul impresionist care a lucrat semnificativ ca portretist, domeniu în care a fost prolific. Portretele sale i-au adus chiar intrarea la mai multe saloane din Paris, expoziții anuale de artă prestigioase care excludeau de obicei majoritatea impresioniști din cauza tendințelor lor neconvenționale. Se pare că Renoir nu era la fel de mulțumit de rolul unui rebel artistic precum prietenii săi. El considera în continuare succesul Salonului o necesitate, scriind în 1881 că „La Paris, abia cincisprezece colecționari capabili să-i placă un pictor fără sprijinul Salonului. Și mai sunt încă optzeci de mii care nu vor cumpăra nici măcar o carte poștală decât dacă pictorul expune acolo.”

Renoir a început să picteze portrete și alte picturi cu figuri în anii 1860 și i-au oferit primele succese la Salon înainte de asocierea cu impresioniștii. O perioadă de respingere a Saloanelor l-a determinat să expună la câteva dintre primele expoziții impresioniste, dar Renoir a revenit în Saloane la sfârșitul anilor 1870, cu portrete precum cel al Doamnei Georges Charpentier și al celor doi copii ai săi. O serie de succese în pictura portretului i-au oferit lui Renoir securitatea financiară pentru a călători, a experimenta și, în cele din urmă, a se rupe de impresionism. O parte din această securitate a venit din patronajul bancherului și diplomatului Paul Berard începând cu sfârșitul anilor 1870. Pe lângă realizarea de portrete comandate pentru Berard, Renoir s-a apropiat de familie și chiar și-a petrecut verile cu ei, când i-a pictat pe toți cei șase membri ai familiei atât formal, cât și informal.

Nu toate picturile lui Renoir care prezintă oameni erau neapărat portrete sau cel puțin nu comandate. Opera sa include nenumărate imagini cu francezi bine îmbrăcați, din clasa de mijloc, predominant femei și fete. Ei apar fie singuri, fie adesea în perechi și se bucură de activități precum lectura, muzică sau cusut. Deși oficial anonimi, oamenii de știință au identificat multe dintre modele ca fiind prieteni și vecini ai artistului. Câteva dintre aceste scene plăcute și liniștitoare de prietenie, petrecere a timpului liber și viața acasă se numără printre cele mai emblematice picturi ale lui Renoir. Ei urmează îndelungata tradiție a scenelor de gen domestice care datează din epoca de aur olandeză, dar Renoir a actualizat-o pentru Franța secolului al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare