Cine a cultivat ananasul în Transilvania acum 200 de ani?

ANANAS. Baronul Samuel von Brukenthal a cultivat ananasul în urmă cu peste 200 de ani, în orangeria sa din orașul Avrig, județul Sibiu, unde avea un palat de vară, informează joi Muzeul Național Brukenthal, într-un comunicat de presă. Fructul a devenit rapid atât de popular și de la modă încât imaginea sa a apărut pe portrete ale membrilor familiei regale, iar conducătorii și-au dorit ca propriile “conuri” bizare să fie cultivate pe moșiile lor.

Încă din 1757, Brukenthal a început să cumpere terenuri. În perioada 1770-1802, el și-a extins în special proprietatea din Avrig, cumpărând constant fânețe și câmpuri. La momentul morții sale, suprafața fermei și a reședinței de la Avrig era de aproximativ șapte hectare. De-a lungul timpului, a investit sume importante de bani, ceea ce a făcut ca atât superba reședință de vară, cât și ferma să fie foarte profitabile. Cu o lăptărie, o fermă și două taverne, ferma se putea autofinanța. La Avrig, au fost promovate inovații agricole, prin intermediul cercetării ecologice, care au fost plasate într-un context comunitar. O agricultură performantă era necesară pentru a contribui în mod esențial la creșterea bunăstării în regiune. În registrele din 1788, în regiune apare introducerea a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic și 17 soiuri de măr. În grădina de legume se cultivau diferite legume. De asemenea, în grădina de la Avrig se cultivau diferite fructe exotice, orangeria baronului fiind renumită la acea vreme“, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Național Brukenthal.

Brukenthal a încercat să aclimatizeze ananasul în Transilvania, dar nu a fost singurul din Europa care a început să cultive acest fruct, potrivit celor de la Muzeul Național Brukenthal.

Fiind un fruct tropical exotic, ananasul a câștigat rapid popularitate în Europa. Dar livrarea lor din coloniile de peste mări către statele europene era nu doar costisitoare, ci și extrem de lungă. Prin urmare, încă din 1658, a fost cultivat primul fruct european, iar în 1723 a fost construită o seră imensă în Chelsea, Anglia, destinată exclusiv acestei culturi tropicale.
Ananasul a devenit atât de popular și de la modă încât imaginea sa a apărut pe portretele membrilor familiei regale, iar conducătorii și-au dorit propriile “conuri” bizare pentru a fi cultivate pe proprietățile lor. De exemplu, este cunoscut un portret cu un ananas al regelui Henric al II-lea; în 1733, un ananas din propria seră de la Versailles a apărut pe masa lui Ludovic al XV-lea. Ecaterina a II-a a primit, de asemenea, fructe de la fermele sale din St. Petesburg, până la moartea sa.
Experimentele de aclimatizare de la Avrig, în Transilvania, a copacilor și a altor plante aduse din țări străine făceau de asemenea parte din conceptul baronului Brukenthal, la fel ca și exotismul celebrei sale sere, unde cultiva ananas. Acest fruct de lux era întruchiparea bunului gust și a plăcerilor culinare rafinate. Chiar dacă se afla la marginea Imperiului, în timpul baronului Samuel von Brukenthal, Transilvania a devenit parte integrantă a procesului de modernizare internațională
“, a explicat managerul interimar al muzeului din Sibiu, Alexandru Constantin Chițuță.

Potrivit managerului muzeului din Sibiu, “pe lângă colecționarea de obiecte de artă sau cărți vechi, dar și cultivarea spiritului, Samuel von Brukenthal a avut o preocupare constantă pentru natură. În 1780 a ordonat ca iazurile din jurul orașului Sibiu să fie umplute cu pământ, transformându-le în grădini de legume și livezi bogate și înfloritoare. Aproape fiecare familie burgheză din Sibiu avea propriul spațiu verde în afara zidurilor orașului. Pe atunci, plantele, arbuștii sau diferiți arbori erau importați de la Viena sau München. Plantele rare reprezentau atunci, ca și acum, o atracție deosebită.

Muzeul Național Brukenthal prezintă informații despre fostul guvernator al Transilvaniei, Brukenthal, în cadrul unui proiect intitulat “Ce a făcut cu adevărat Samuel von Brukenthal“, cu ocazia împlinirii a 206 ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal, în 2023, și a 220 de ani de la moartea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare