Cluj-Napoca: Orașul cu cea mai rapidă creștere din Europa face progrese în domeniul automatizării

DEZVOLTARE. Cum facem față provocărilor legate de automatizarea muncii?

Pentru a răspunde la această întrebare, Cluj-Napoca, în nord-vestul României, a înființat proiectul “Viitorul muncii”. Această inițiativă europeană se concentrează pe trei piloni de acțiune: adaptarea programelor de studii, formarea antreprenorială a creatorilor și sprijinirea celor mai defavorizate cartiere.

Cred că automatizarea trebuie să fie privită ca o oportunitate, nu ca un risc. Putem crea mai multe locuri de muncă bazându-ne pe creativitatea noastră ca oameni“, spune Ovidiu Cîmpean Ovidiu Cîmpean, Project Manager al proiectului clujean Future of work.

În ultimele două decenii, Clujul a devenit una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere pentru orice oraș european. Cu toate acestea, pentru a menține această creștere, și-a dat seama că trebuie să reducă decalajul dintre cunoaștere și tehnologiile emergente. Se estimează că 49% din economia locală nu este la curent cu tehnologiile emergente și cu automatizarea.

Centrul regional de excelență pentru industrii creative și cele trei laboratoare ale sale reprezintă unul dintre primele proiecte care au înregistrat acest succes. Aproape 240 de studenți fac practică aici în fiecare zi, adaptându-și competențele la piață și la automatizare. Teodora tocmai și-a găsit un loc de muncă la un gigant IT, IBM, datorită acestui program de învățare pe măsură.

Am învățat o mulțime de noi tehnologii emergente, cum ar fi realitatea virtuală, designul 3D, dezvoltarea de jocuri… Cred că în viitor vom avea multe locuri de muncă care implică inginerie și mai ales tehnologie și automatizare“, spune ea.

Bugetul total al proiectului clujean Future for Work este de 5,6 milioane de euro, din care 80% provine din politica de coeziune europeană, iar restul de 20% de la cei 10 parteneri din sectorul public și privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare