Coaliția de guvernare este de acord cu reglementarea pieței energiei electrice

ENERGIE. Coaliția de guvernare din România a ajuns la un acord de principiu asupra unui model centralizat pentru piața de energie electrică, care pare să semene cu o schemă cost-plus, potrivit unui proiect de ordonanță consultat de presa locală.

Elementele cheie ale schemei, inclusiv mecanismul de stabilire a prețurilor, nu au fost însă dezvăluite. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pieței- ANRE, este implicată și, în principiu, ar trebui cel puțin să valideze, dacă nu să calculeze, prețurile reglementate pentru producătorii individuali.

Ceea ce a fost dezvăluit este că producătorii de energie electrică ar urma să își livreze producția la prețuri reglementate de sub 450 de lei pe MWh către operatorul de rețea Transelectrica, care reunește energia electrică achiziționată la prețuri diferite și o vinde furnizorilor și rețelelor de distribuție la prețuri reglementate, potrivit Economica.net.

Producătorii trebuie să transmită către Transelectrica planurile detaliate de generare a energiei electrice pentru întregul an viitor până la 9 decembrie, pentru a permite operatorului rețelei electrice să echilibreze oferta cu cererea preconizată.
Acest lucru va crea probabil probleme pentru producătorii care folosesc resurse regenerabile, deci volatile (vânt, soare).
Coaliția de guvernare a convenit, de asemenea, asupra stabilirii unor prețuri plafon pentru consumatorii finali rezidențiali și industriali. Pragurile actuale pentru gospodării și IMM-uri vor fi menținute, iar pentru marii consumatori industriali va fi stabilit un preț maxim de 1,3 lei pe kWh.

În concluzie, principala problemă a acestui sistem, așa cum a fost dezvăluită de mass-media până în prezent, este faptul că stabilește prețuri maxime în loc de marje de profit fixe care sunt utilizate în schemele cost-plus (iar ANRE are experiență în gestionarea unor astfel de mecanisme de stabilire a prețurilor în cadrul schemelor de energie verde din trecut). Motivele pentru o astfel de abordare a prețurilor plafonate sunt în mod evident politice, dar pot genera tensiuni (pierderi) de-a lungul lanțului de producție și distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare