Cod Rutier 2024: regula de aur pe care șoferii trebuie să o respecte chiar și când sunt singuri în intersecție

REGULI DE CIRCULAȚIE. În noul Cod Rutier 2024, legislația rutieră din România introduce clarificări importante privind regulile de circulație în sensurile giratorii. Deși mulți șoferi cred că, în lipsa altor vehicule, pot trece prin intersecție fără a respecta toate normele, realitatea este diferită. Este esențial ca toți conducătorii auto să fie conștienți de aceste reguli pentru a evita sancțiunile și pentru a menține siguranța în trafic.

Ce trebuie să facă un șofer singur în intersecție?
Sensurile giratorii sunt proiectate pentru a fluidiza circulația la intersecția mai multor drumuri. Chiar și atunci când un șofer se află singur în intersecție, trebuie să respecte regulile de circulație specifice acestor zone. Astfel, șoferii trebuie să cedeze trecerea atât la intrarea în giratoriu, cât și la schimbarea benzilor în interiorul acestuia.

Cedarea priorității în sensul giratoriu
Intrarea în sensul giratoriu implică cedarea trecerii vehiculelor care deja circulă în interior. În cazul sensurilor giratorii cu mai multe benzi, regula este și mai strictă: schimbarea benzilor trebuie semnalizată, iar prioritatea trebuie acordată vehiculelor aflate deja pe banda dorită.

„Tăierea” giratoriului: o practică periculoasă și ilegală
„Tăierea” giratoriului, adică schimbarea benzilor fără semnalizare și asigurare corespunzătoare, este o încălcare a legii. Conform Codului Rutier actualizat în 2023, șoferii trebuie să semnalizeze din timp și să se asigure că schimbarea benzii nu perturbă circulația sau nu pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Ignorarea acestor reguli poate duce la sancțiuni, chiar dacă nu există alte vehicule în intersecție.

Amenzi pentru nerespectarea regulilor
Poliția rutieră poate aplica amenzi șoferilor care nu respectă regulile de semnalizare și prioritate în sensurile giratorii. Amenda pentru această încălcare poate varia între 2 și 3 puncte, adică între 330 și 495 lei.

Când nu trebuie să dai prioritate în sensul giratoriu?
Există o excepție notabilă în sensurile giratorii: banda turbo. Această bandă permite vehiculelor să circule fără a fi obligate să cedeze trecerea altor mașini. Benziile turbo sunt clar marcate și sunt destinate să simplifice circulația pentru anumite direcții de deplasare. De obicei, aceste benzi sunt delimitate de mici stâlpi sau borduri pentru a preveni accesul vehiculelor din alte benzi.

Respectarea regulilor de circulație în sensurile giratorii este esențială pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Chiar și atunci când un șofer este singur în intersecție, este important să urmeze regulile privind semnalizarea și prioritatea. Prin cunoașterea și aplicarea corectă a acestor reguli, șoferii pot contribui la o circulație mai fluidă și mai sigură pe drumurile din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare