Colaborare AVR și ANSVSA pentru controlul calității alimentelor și furajelor în România

IMPORT. Autoritatea Vamală Română (AVR) și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) au decis să colaboreze pentru a preveni intrarea pe piața din România a produselor de calitate slabă sau contaminate, în absența licențierii, conform unei analize realizate de EY România. Această colaborare vizează implementarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 126/2023, care a introdus făina de grâu sau de meslin și zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană pe lista produselor supuse licențierii la importul în România.

Potrivit analizei, AVR va furniza informații inspectorilor ANSVSA cu privire la importurile de produse alimentare, în special pentru produsele care necesită licențiere în România. Informațiile despre tranzitul produselor alimentare prin România și intrările potențiale din Ucraina vor fi oferite de AVR ANSVSA-ului. ANSVSA, la rândul său, se va asigura că pe piață nu vor ajunge produse fără licență, cu calitate scăzută sau contaminate, prejudiciind astfel sănătatea consumatorilor.

De asemenea, importatorii de furaje vor fi supuși unor controale mai riguroase, conform unui proiect de Ordin publicat de ANSVSA. Aceștia vor trebui să obțină autorizații/înregistrări sanitar-veterinare ca operatori în domeniul nutriției animalelor și să notifice sosirea transporturilor de furaje la destinație. Obligația de a păstra evidențe privind importurile și distribuția ulterioară a furajelor va contribui la asigurarea unei bune trasabilități.

Printre furajele supuse noilor reguli se numără cerealele destinate furajării animalelor, uleiul de soia și fracțiunile acestuia, tărâțele, spărturile și alte reziduuri provenite din prelucrarea cerealelor sau leguminoaselor, precum și substanțe minerale nedenumite și necuprinse în altă categorie.

Specialiștii EY România recomandă operatorilor economici care importă produse alimentare sau furaje să analizeze rapid procedurile și condițiile de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară/licențiere pentru a evita blocajele la frontieră, amenzi, confiscarea produselor și întârzierile de aprovizionare. EY are peste 1.000 de angajați în România și Republica Moldova și oferă o gamă extinsă de servicii integrate pentru companii multinaționale și locale, inclusiv audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare