Colinde românești răsună după 30 de ani în inima Londrei: Trafalgar Square, scena unei seri magice de tradiție românească

EVENIMENT. Într-un eveniment fără precedent, Trafalgar Square, cunoscută drept „inima Londrei”, a găzduit colinde românești după mai bine de trei decenii de la Revoluția Română. Primăria capitalei Marii Britanii a susținut acest eveniment unic, care a avut loc în seara zilei de 16 decembrie 2023. Mai mult de 50 de membri ai comunității românești din Londra și împrejurimi au format primul cor care a interpretat colindele tradiționale românești în impresionanta piață londoneză.

Evenimentul a fost coordonat de pianistul și dirijorul Cornelius Orășanu de la Allegretto Music Academy din Londra. Acesta a avut responsabilitatea selecției și armonizării vocilor voluntarilor, iar repertoriul a inclus peste 12 colinde, printre care „Iată, vin colindătorii”, „Steaua sus răsare”, „Trei Păstori”, „O, brad frumos!” și „Domn-Domn să-nălțăm”. Corul a oferit publicului londonez o prezentare a celor mai frumoase colinde tradiționale românești și a diversității portului tradițional din diferite zone etnografice ale României.

Institutul Cultural Român (ICR) a susținut și promovat evenimentul, alăturându-se inițiativei Asociației ROconect, care a avut ca scop aducerea sărbătorilor cu datini românești în inima Londrei.

Colindul „O, ce veste minunată!” a fost interpretat de Mara Prună, una dintre finalistele concursului „Românii au talent” și absolventă a Guildhall School of Music & Drama, secția compoziție, alături de Florin Dumitru. Prezența în public a primei femei ambasador al României în Regatul Unit, Laura Popescu, și a echipei ICR a fost subliniată și apreciată de organizatori.

Episcopul vicar John Baker, reprezentant de seamă al comunității românești din Harrow, a explicat audienței proveniența colindelor românești, subliniind că acesta este adevărul despre România și exprimându-și mândria de a face parte din această comunitate.

Comunitatea românilor din Marea Britanie, a doua ca mărime după cea poloneză, a reprezentat astfel o bucată autentică de tradiție românească în inima Londrei. Evenimentul a fost un prilej de a arăta bogăția culturală și tradițională a României, aducând împreună oameni din diferite zone etnografice și demonstrând că tradițiile românești sunt vii și în afara granițelor țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare