Comemorăm 15 ani de la moartea lui George Emil Palade – singurul om de ştiinţă de origine română care a luat premiul Nobel

COMEMORARE. George Emil Palade, un nume ce strălucește în lumea științifică, s-a născut la Iași, România, la 19 noiembrie 1912. A devenit singurul om de știință de origine română care a câștigat prestigiosul Premiu Nobel.
Încă din tinerețe, Palade a arătat pasiune pentru medicină și cercetare. El a absolvit Facultatea de Medicină din București în 1936, iar patru ani mai târziu și-a susținut teza de doctorat, intitulată “Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie și fiziologie comparativă.”
Cariera sa științifică s-a desfășurat atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii. După ce a devenit conferențiar universitar la Facultatea de Medicină din București în 1943, George Emil Palade a plecat în SUA în 1946, unde a lucrat ca “visiting professor” la Institutul “Rockefeller” pentru cercetări medicale din New York. În 1952, a obținut cetățenia americană și și-a construit o carieră strălucită. A devenit șeful Departamentului de Biologie Celulară al Institutului “Rockefeller” din New York în 1961 și profesor de biologie celulară la Universitatea Yale din New Haven (Connecticut) din 1972, unde a condus Departamentul de Biologie Celulară.
Palade a adus contribuții semnificative în domeniul biologiei celulare. El a creat “Fixatorul Palade” pentru microscopia electronică în 1952 și a descris structura ultrafină a mitocondriei, topografia unor enzime ale catenei de oxireducere celulară și a descoperit ribozomii, organite implicate în sinteza proteinelor, cunoscuți și sub numele de “Granule Palade.”
De-a lungul carierei sale, Palade s-a concentrat și asupra studiului reticulului endoplasmic și al relațiilor acestuia cu aparatul lui Golgi și cu ribozomii. În colaborare cu profesorul canadian Keith Porter, a definit reticulul endoplasmatic în 1954 ca un sistem de canale, vezicule și cisterne prezente în toate celulele vegetale și animale.
Contribuțiile sale au fost publicate în numeroase lucrări și studii de prestigiu din întreaga lume, transformând domeniul biologiei celulare. În 1974, George Emil Palade a fost distins cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirile sale legate de organizarea structurală și funcțională a celulei.
În 2000 și 2007, a primit distincția Ordinul Național “Steaua României” pentru întreaga sa activitate științifică. Palade s-a stins din viață la data de 8 octombrie 2008, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urmă descoperiri fundamentale privind organizarea funcțională a celulei, care au jucat un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.
Suntem mândri să avem Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie în Târgu-Mureș care-i poarta numele – George Emil Palade!