Comisia Europeană Propune Creșterea TVA-ului la 21% Guvernului Român

FINANCIAR. Negocieri tensionate au avut loc la Bruxelles între miniștrii români și reprezentanții Comisiei Europene.
Conform informațiilor furnizate de Euronews, Comisia Europeană este de acord cu măsurile fiscale propuse de Guvern, însă dorește implementarea unor reforme suplimentare, inclusiv o creștere a TVA-ului la 21%. Se preconizează că întregul pachet de măsuri va fi aprobat vineri, după o întâlnire programată între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.

România ar putea suferi pierderi semnificative de fonduri

Reprezentanții Comisiei Europene doresc să vadă implementate mai multe măsuri din partea Guvernului de la București, în adiție la cele care au fost discutate deja public: consolidarea unor instituții publice, reducerea numărului de secretari de stat și șefi de birou, precum și eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din domeniile IT și construcții.

Comisia Europeană atrage atenția că România trebuie să mențină un deficit bugetar sub 3% până în 2024, altfel riscul suspendării fondurilor europene alocate țării noastre ar putea deveni realitate.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a propus Comisiei Europene să ajusteze ținta de deficit bugetar pentru acest an la 5,5%, față de 4,4% cât fusese inițial stabilit. Decizia finală urmează să fie luată la sfârșitul săptămânii. Ministrul subliniază că România s-ar putea confrunta cu o pierdere de peste 40 de miliarde de euro, fonduri europene, dacă nu se va ajunge la un acord cu Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar.

Comisia Europeană a sugerat miniștrilor prezenți la Bruxelles să majoreze cota de TVA în România de la 19% la 21%, pentru majoritatea categoriilor de produse. În schimb, Guvernul de la București își dorește menținerea a trei cote de TVA, inclusiv după data de 1 octombrie, când noile măsuri fiscale ar urma să intre în vigoare:
-5% pentru cărți,
-9% pentru alimente, medicamente, intrări la muzee, evenimente culturale și sportive,
-19% pentru restul serviciilor.

Toate aceste propuneri vor fi dezbătute vineri, când premierul Marcel Ciolacu se va întâlni într-o discuție crucială cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare