Comisia Europeană reamintește statelor membre obligațiile privind performanța energetică a clădirilor

UE. Comisia Europeană a luat decizia de a iniția proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, trimițând scrisori de punere în întârziere către România, Bulgaria, Grecia, Lituania, Malta, Portugalia și Slovenia. Această acțiune vine ca urmare a nerespectării obligațiilor legate de comunicarea către CE a celui de-al treilea raport privind nivelurile optime din punctul de vedere al costurilor, conform normelor UE privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE).

Directiva impune statelor membre să stabilească cerințe minime în materie de performanță energetică pentru clădiri, în scopul realizării unei combinații optime între investiții și economii, cunoscute și sub denumirea de “niveluri optime din punctul de vedere al costurilor”.

Calcularea acestor niveluri optime este esențială pentru a permite statelor membre să valorifice întregul potențial de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile al stocului de clădiri naționale. Astfel, cetățenii și întreprinderile pot beneficia de îmbunătățiri în materie de eficiență energetică, fără a cheltui mai mult decât este necesar.

Statele membre au acum două luni la dispoziție pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, care ar putea conduce la alte măsuri. Este important ca toate statele membre să respecte angajamentele asumate în ceea ce privește performanța energetică a clădirilor, în beneficiul tuturor cetățenilor și al mediului înconjurător.

Eficiența energetică reprezintă un pilon fundamental în lupta împotriva schimbărilor climatice și în promovarea unei dezvoltări durabile. Prin urmare, respectarea și implementarea normelor și direcțiilor europene în acest domeniu sunt cruciale pentru atingerea obiectivelor comune ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare