Comisia Europeană recomandă ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției pentru România

JUSTIȚIE. Comisia Europeană recomandă, în ultimul său raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu România, să pună capăt monitorizării în cadrul acestui mecanism, la 15 ani de la introducerea acestui instrument la aderarea României la UE, pentru a monitoriza progresele înregistrate în reforma justiției.

Monitorizarea statului de drept în România ar trebui să fie continuată în cadrul părților stabilite ale setului de instrumente privind statul de drept care se aplică tuturor statelor membre, recomandă CE.

Înainte de a lua o decizie finală cu privire la România în cadrul MCV, Comisia va ține seama în mod corespunzător de observațiile Consiliului, precum și de cele ale Parlamentului European.

“Comisia este încrezătoare că, acum, odată cu instituirea etapelor finale esențiale, cooperarea și monitorizarea sistemului judiciar și a politicilor anticorupție din România pot fi continuate în cadrul Raportului privind statul de drept și al altor părți stabilite ale setului de instrumente privind statul de drept care se aplică tuturor statelor membre”, se arată în raport.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au salutat decizia.

“Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și a intrat pe calea ireversibilă a luptei împotriva corupției”, a declarat președintele Iohannis. El a subliniat că acesta este ultimul raport MCV pentru țara noastră.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a arătat că “demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare