Comisiile din Senatul României abordează unele, dar nu toate eșecurile schemei “plafon și subvenție”

ENERGIE. Comisiile de specialitate ale Senatului României au amendat schema revizuită de “plafonare și subvenționare” parafată de Guvern (OUG 119/2022), abordând unele, dar nu toate neajunsurile semnalate de furnizorii și consumatorii de energie electrică, informează CursDeGuvernare.ro.
 
Potrivit unui amendament, furnizorul de ultimă instanță (FUI) va fi recunoscut, în scopul plății subvenției, drept furnizor de ultimă instanță, respectiv achiziția de energie electrică la orice preț – față de un preț de 1.300 de lei/MWh în forma inițială a OUG.
 
De asemenea, gama de utilizatori finali nerezidențiali care vor primi energie electrică la un preț plafonat de 1 RON pe kWh (1.000 RON sau 200 EUR pe MWh) a fost extinsă pentru a include întreprinderile mici și mijlocii; operatorii care furnizează/prestează servicii de utilități publice, inclusiv Metrorex SA; companiile din industria alimentară; parcurile științifice și tehnologice; întreprinderile publice care supraveghează sau gestionează investiții în domeniul sportului; firmele care supraveghează parcuri industriale; producătorii și distribuitorii de medicamente, precum și farmaciile care utilizează un lanț frigorific; și lăcașurile de cult recunoscute oficial în România.
 
Potrivit unui alt amendament adoptat de comisii, prețul de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, se va aplica indiferent de consum clienților casnici care au cel puțin trei copii cu vârsta sub 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care aceștia frecventează școala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare