Companiile Reţele Electrice investesc în contoare inteligente pentru modernizarea reţelelor de distribuţie

INVESTIȚII. Companiile Reţele Electrice au anunţat organizarea unei licitaţii, prin platforma publică SEAP, pentru achiziţionarea de contoare inteligente destinate branşamentelor trifazate, cu o valoare maximă de 4,625 milioane de euro. Această iniţiativă face parte din eforturile de digitalizare a reţelelor de distribuţie, vizând creşterea rezilienţei, flexibilităţii operaţionale şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite clienţilor, conform unui comunicat remis vineri către AGERPRES.

“Contoarele inteligente stau la baza unei reţele de distribuţie reziliente, pentru că reprezintă senzorii pe care îi avem la nivelul reţelelor de joasă tensiune pentru a putea gestiona eficient fluxurile energetice, a avea în permanenţă o reprezentare corectă şi în timp real a funcţionării reţelei. Mai mult, integrarea contoarelor inteligente ne permite să dezvoltăm şi să oferim suport pentru noi servicii de piaţă, cum ar fi flexibilitatea, integrarea producţiei descentralizate şi a stocării de energie, elemente cheie în construirea unei reţele moderne şi sustenabile”, a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Detaliile licitaţiei
În cadrul acestei licitaţii vor fi achiziţionate maximum 50.000 de contoare inteligente trifazate:

17.000 pentru Reţele Electrice Banat,
16.000 pentru Reţele Electrice Dobrogea,
17.000 pentru Reţele Electrice Muntenia.

Echipamentele trebuie să îndeplinească funcţionalităţile minime impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) conform Ordinului 177/2018 şi să utilizeze protocolul de comunicaţie Meters & More. Acest protocol este esenţial pentru transferul bidirecţional de date, necesar în special pentru prosumatori.

Impactul asupra clienţilor şi reţelelor
Până la sfârşitul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de companiile Reţele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, ceea ce reprezintă cel mai mare volum atins în sistemul de distribuţie de energie electrică din România. Acest progres va aduce gradul de acoperire al contoarelor inteligente la:

53% pentru clienţii din Reţele Electrice Muntenia,
50% pentru cei din Banat,
59% pentru cei din Dobrogea.

“Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generaţiile vechi de contoare. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienţi. Atunci când contorul inteligent este parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă şi comunică activ cu sistemul central, clienţii beneficiază de numeroase avantaje, inclusiv eliminarea necesităţii de a transmite indexul şi facturi care reflectă consumul real”, explică reprezentanţii Reţele Electrice.

Despre reţele electrice
Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei regiuni importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Reţelele includ 289 de staţii de transformare şi peste 25.000 de posturi de transformare. Printr-un program de investiţii consistent, compania urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor, precum şi implementarea standardelor de mediu ale grupului PPC.

Achiziţia de contoare inteligente reprezintă un pas esenţial în direcţia modernizării infrastructurii energetice din România. Prin aceste investiţii, Reţele Electrice contribuie la crearea unui sistem energetic modern, eficient şi sustenabil, adaptat cerinţelor viitoare ale pieţei şi nevoilor clienţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare