Competiție strânsă la premiul Nobel pentru chimie

Surpriză la Nobel! Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2022 cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless de către pentru un „instrument ingenios pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”. Barry Sharpless este al cincilea om de știință care a reușit să câștige distincția de două ori, primul premiu fiind obținut în 2001.

Pielea artificială, vaccinurile ARNm și „chimia bio-ortogonală” sunt câteva dintre favorite pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Chimie în 2022, așa cum se prezintă situația la această oră, cu puțin timp înainte de decernarea distincției.

  1. Biochimista maghiară Katalin Kariko și imunologul american Drew Weissman – a căror muncă a stat la baza dezvoltării vaccinurilor ARN mesager, sunt favoriți la Premiul Nobel pentru Chimie, dar specialiștii susțin că nu ar trebui să existe grabă în această direcție, pe moment.
  2. O altă variantă posibil câștigătoare este Zhenan Bao, o expertă în inginieria chimică a pielii artificială de la Universitatea Stanford. Cercetătoare și echipa ei au inventat „pielea artificială electronică” prin dezvoltarea materialelor necesare unor circuite ce pot fi întinse și bateriilor flexibile.
  3. Cercetătorili americani Cato Laurencin, Kristi Anseth și Robert Langer sunt în cărți pentru dezvoltarea tehnologiilor care permit livrarea medicamentelor direct în țesuturile bolnave fără nevoia unor ace sau proceduri invazive.

Vom reveni cu numele celui care va fi anunțat câștigător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare