Comuna din România unde rata șomajului este de sub 1%. Primar: ”Numai cine nu vrea nu are loc de muncă”
ȘOMAJ. O localitate de lângă Brașov a devenit mult râvnită pentru oferta bogată de locuri de muncă. Nu mai puțin de 500 de firme sunt înregistrate în comuna Prejmer care numără puțin peste 8500 de locuitori.
Practic, ”numai cine nu vrea nu are loc de muncă”, spune primarul. Cei mai fericiți sunt localnicii care nu mai trebuie să facă naveta la muncă în alte localități.
Autoritățile locale din Prejmer, județul Brașov, spun că strategia de dezvoltare a comunei a început încă din 2006, de când s-au pus bazele unui parc industrial care să ofere mai multe locuri de muncă.
Mihai Apafi, primarul satului Prejmer: ”Avem aproape 83 de firme doar acolo. Cred că asta e cheia succesului. Orice autoritate publică locală cred că ar fi mândră dacă ar putea să fie în poziția Prejmerului.”
Rata șomajului este sub 1%
Populația din Prejmer depășește 8.500 de locuitori, iar rata șomajului, conform datelor primite de la AJOFM Brașov, este de sub 1%. Localnicii sunt mulțumiți astfel că lucrează în comuna lor și nu mai trebuie să facă naveta în alte localități.
”Posibilitate este, normal că este, numai să vrea lumea să muncească”, spune un localnic.
”Pe lângă faptul că se economisesc bani, evitând naveta, transportul în comun, reprezintă un avantaj. Apoi faptul că simți că faci ceva pentru comunitatea ta”, a explicat un altul.
Găsirea unui loc de muncă nu este foarte grea spune Dragoș, unul dintre localnici, care a reușit să se angajeze în mai puțin de o săptămână.
Dragoș Vlad, localnic Prejmer: ”Inițial a fost destul de ușor, fiind aici aproape parcul industrial sunt o grămadă de firme care angajează constant. Am mers am dat interviul, după trei zile, cel mult o săptămână m-au și sunat înapoi și am început lucrul.”
Daniel este manager în cadrul unei săli de fitness din Prejmer și spune că nu i-a fost greu să angajeze oameni din comunitate.
Daniel Popa, manager marketing sală de fitness: ”Sala a fost deschisă acum un an în iulie, merge foarte bine, avem doi angajați, posibil pe viitor să mai avem nevoie de încă doi. Din punctul nostru de vedere Prejmerul s-a dezvoltat foarte mult față de trecut.”
Mihai Apafi, primarul satului Prejmer: ”Practic 80% sau 85% din locuitorii comunei Prejmer, apți de muncă, dacă și-ar dori să lucreze ar putea să lucreze la Prejmer. Eu am o vorbă, doar cine nu vrea nu poate să lucreze.”
Prejmer este una dintre comunele din România cu cele mai multe societăți înregistrate și periodic organizează târguri pentru ocuparea locurilor de muncă disponibile.
sursa euronews.ro