Comuna Rimețea – unul dintre cele mai frumoase și unice locuri din România

TURISM. Un sat din județul Alba este considerat printre cele mai frumoase și unice locuri din România, datorită peisajului mirific, arhitecturii deosebite și istoriei zbuciumate.

Piatra Secuiului este cea care conferă unicitate acestui loc. Înaltă și aproape de Rimetea, masivul montan blochează lumina răsăritului să treacă peste sat, menținându-l în umbră chiar și după apariția soarelui. Abia când soarele depășește Piatra Secuiului, Rimetea este inundată de lumină. Astfel, se spune că în Rimetea soarele răsare de două ori: prima dată la linia orizontului și a doua oară după Piatra Secuiului.

Situată în județul Alba, localitatea Rimețea se află la poalele munților Trascău, de la care își trage și vechea denumire. În trecut, satul era numit Trascău până în anii 1960, iar ulterior și-a schimbat numele în Torocko. În ultimele decenii, denumirea oficială este Rimețea, deși germanii îl cunosc și sub numele de Eisenmarkt sau Eisenburg.

Cu o poziție naturală privilegiată, Rimetea este renumit pentru casele sale albe, ascunse într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală din România care a primit premiul “Europa Nostră” din partea Comisiei Europene în 1999, recunoscând astfel conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Arhitectura unică a localității Rimețea datează din secolul al XIX-lea. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, reprezintă un adevărat punct de atracție pentru turiștii din străinătate. O călătorie în acest sat pare a fi o incursiune într-un tărâm de basm, deoarece din cele aproximativ 300 de case, mai mult de jumătate dintre ele sunt albe.

În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetățenii unui sector din Budapesta pentru a-și împrospăta fațadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic. Astfel, străinii investesc pentru a menține frumusețea acestui colț de Rai ascuns în România.

Comuna Rimețea se află în nordul Depresiunii Trascăului, înconjurată de masive montane care domină cu înălțimi de 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitorești. Localitatea se individualizează ca o arie depresionară tipică, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt împădurite mai mult în partea vestică, cu vârfuri precum Cornul (1238 metri), Ardascheia (1250 metri) și Dealul Băieșilor (1010 metri), și mai puțin în est, unde domină Piatra Secuiului (1128 metri) și apoi Tarsa (999 metri). Satul se află, de asemenea, la o distanță de 56 km de municipiul Alba Iulia, reședința județului, și la 25 km de Aiud, orașul cel mai apropiat.

Acum aproape 150 de ani, satul Rimețea a fost aproape distrus de un puternic incendiu care a devastat toate casele. Cu toate acestea, minerii din zonă au reușit să le reconstruiască și să își păstreze astfel istoria vie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare