Grup de inițiativă S.O.S. Caii Deltei: Planul perfect pentru exterminarea cailor din Deltă

COMUNICAT DE PRESĂ. Înainte de Crăciun făceam cunoscută cu ajutorul presei tragedia cailor liberi din Delta Dunarii, care erau cărați cu dubele la abator sub ochii autorităților tulcene care nu au întreprins nicio acțiune pentru salvarea a circa 600 cai scoși ilegal din zona Perișor – Dranov, deși am sunat la 112 în câteva rânduri, și am anunțat în presă știrea. Acele transporturi au fost finalizate.

Astăzi, autoritățile tulcene, respectiv DSVSA, ARBDD și Prefectul Județului Tulcea au găsit planul perfect pentru exterminarea cailor sălbatici din Deltă, după cum poate fi constatat în această înregistrare apărută în ziarul Zig-Zag, în data de 13 februarie.

Pretinzând că apără delta de dezastrul ecologic pe care îl provoacă caii liberi, autoritățile comit o mare ilegalitate. Planul autorităților tulcene este de microcipare a cailor liberi, de întocmirea a actelor de identitate și de împărțire către orice doritor de cai. Nu doar că se spală pe mâini de responsabilitățile pe care le au în fișa postului, dar deschid larg poarta abatorului.

Nici o autoritate nu va putea opri un transport, dacă animalele sunt înregistrate și au documente în regulă. Lipsa acestor documente i-a salvat până acum de la moarte pe cai, dar fabricarea lor acum în folosul unor persoane fizice ce se vor împroprietării peste noapte cu cai, va conduce aceste animale la moarte sigură.

Pe ce studii se fundamentează decizia luată de dl. Tuchilă, de dl Marinov, de dl Munteanu, conducători vremelnici ai instituțiilor care decid pe repede înainte soarta cailor din deltă? Au întrebat specialiștii, au făcut un studiu de impact, au argumente științifice pentru aceste acțiuni? În baza cărei legi atribuie animale sălbatice unor persoane fizice? În baza cărei legi iau un simbol al deltei și îl dau unei persoane fizice? Pe când se vor împărți și pelicanii, și cormoranii, și gâștele sălbatice?

Cerem vehement să lăsați caii salbatici liberi, să vă consultați cu specialiști și organizații neguvernamentale specializate, să realizați o strategie cu privire la acest simbol al deltei și să fundamentați decizii în baza acestora, nu să luați decizii pe colțul mesei.

Mai mult, pentru felul în care ați gestionat situația acestor cai semnalată încă din octombrie 2022 vă solicităm demisia pentru participarea la măcelul cailor din Delta Dunării, dumneavoastră domnului guvernator Marinov care aveți în grijă această extraordinară mostră de biodiversitate, dumneavoastră domnule Tuchilă, șef al DSVSA Tulcea care nu ați oprit niciun transport ilegal și ați pus la dispoziția infractorilor înregistrarea pe care v-am transmis-o cu bună credință!

Cerem prefectului județului Tulcea, dlui. Dan Munteanu, să facă public planul de acțiune cu 16 puncte pentru rezolvarea situației cailor din deltă, ”pe termen nelimitat”, și a avizelor instituțiilor abilitate necesare unei astfel de decizii de interes național.

Cerem din nou sprijinul presei și oamenilor de bine din România pentru a susține salvarea acestor cai.

Autoritățile tulcene s-au transformat în măcelarii acestor cai, probabil în virtutea declarației fostei directoare a DSV Tulcea din timpul scandalului Cailor din Letea din 2011, care spunea pentru ziarul Gândul Calul e un animal de măcelarie. În 2011 nu au reușit! Sperăm că nici de data asta nu vor reuși cu ajutorul vostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare