Comunitățile locale pot accesa fonduri pentru intabularea terenurilor fără cheltuieli suplimentare – oportunitate pentru eficientizarea gestionării proprietăților imobiliare

FONDURI. Comunitățile locale din România au acum oportunitatea de a accesa fonduri pentru intabularea terenurilor fără a impune nicio cheltuială locuitorilor proprietari sau posesori. Această măsură vine în urma modificărilor aduse Legii cadastrului și reprezintă un pas important către o mai mare eficiență în gestionarea proprietăților terenurilor.

Inițiate și susținute în Camera Deputaților, aceste modificări au fost adoptate și promulgate, oferind comunităților locale posibilitatea de a accesa fonduri pentru intabularea terenurilor fără a impune o povară financiară proprietarilor sau posesorilor acestora. Acest lucru reprezintă un pas semnificativ către facilitarea procesului de înregistrare și gestionare a proprietăților imobiliare.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat finanțarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Aceasta este a zecea etapă în care unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot accesa aceste fonduri, iar până în prezent, 80 de UAT-uri din județul Mureș au beneficiat de această oportunitate, urmând semnarea contractelor.

Procedura este simplă: UAT-urile care doresc finanțarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare transmit solicitarea de finanțare către oficiul de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) pe raza căruia se află. Contractul de finanțare este încheiat pentru o perioadă de cel mult 28 de luni, în limita sumelor aprobate și comunicate de ANCPI.

Suma cu care ANCPI finanțează lucrările de întocmire a planurilor parcelare variază în funcție de amplasarea terenurilor, cu un maxim de 109 lei + TVA pe carte funciară. Aceasta se majorează în funcție de coeficienții categoriilor de dificultate a terenurilor și amplasarea acestora.

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ către modernizarea și eficientizarea gestionării proprietăților imobiliare în România, oferind comunităților locale posibilitatea de a accesa fonduri pentru intabularea terenurilor fără a impune o povară financiară locuitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare