Concursul de Știri Pozitive – Canotajul … Mândria mea

CANOTAJ. Salut, mă numesc Alex și am 17 ani. Am început să fac canotaj la 14 ani când eram în pandemie pentru că simțeam nevoia de a face mișcare și doream să stau mai puțin cu ochii în ecranul calculatorului (ca orice copil). Mai făcusem puțin sport înainte câteva luni de fotbal, baschet, înot, etc. Ca orice copil încercasem mai mult sporturi, dar nu găsisem ceva ce să îmi placă. Pot spune că acest sport, canotajul, mi-a schimbat radical modul de viață.

Prima dată când am intrat în sala de forță a Clubului Sportiv Mureșul am văzut câțiva băieti înalți și puternici, care ridicau cu ușurință niște greutăți pe care eu nici nu le puteam clinti. Aceștia s-au prezentat și împreună cu antrenoarea mi-au arătat cum să fac exerciții pentru a-mi dezvolta musculatura. După doar câteva săptamâni de antrenamente am avut prima competiție unde deja am depășit câțiva colegi care făceau sport de mai mult timp. Atunci mi-am dat seama de chemarea pe care o am pentru acest sport.

Au urmat multe ore de antrenamente pline de sudoare și durere, dar și alte competiții. Începusem să fiu mai bun, munca mea dădea roade. În luna iunie 2022, după un an și jumătate de canotaj, am luat prima mea medalie de bronz la Snagov, la Campinonatul Național de Seniori. În toamna aceluiași an am devenit campion național la seniori în proba de doblu rame categorie ușoară, unde am reușit să învingem un echipaj format dintr-un membu al lotului național al României și un fost membru al echipei naționale al Algeriei stabilit în România.

Multă lume mă intreabă cum pot îmbina școala cu sportul. Vă spun eu, nu este usor, dar am sprijinul familiei, al antrenoarei și al clubului sportiv. Când vine vorba despre dieta mea vă pot spune doar atât, în fiecare zi mănânc ca și cum ar fi ultima mea zi. Adică, pentru cei care au noțiuni elementare despre diete, pot spune că mănânc minim 4000 de calorii, dintre care 500 g de carbohidrați pentru a face față antrenamentelor. În timpul școlii mă antrenez cam 3 ore pe zi, iar vara peste 5 ore făcând chiar și 30 de km pe apă de unul singur, plus o sesiune de ridicat greutăți și alergat câțtiva km.

Acest sport m-a schimbat în bine. Din punct de vedere fizic am luat în greutate cam 20 de kg de mușchi, m-am înălțat cam 10 cm și acum pot spune ca am un stil de viață mult mai sănătos, sunt atent la ce mănânc, stau cât mai departe de fumul de țigară, de alcool, iar de alte substanțe nici nu vorbesc.
Mental, m-a ajutat să trec cât ușor peste orice și este motivația pentru mine ca să dau tot ce e mai bun, să mă autodepășesc zi de zi. De asemenea, mi-am făcut a doua familie, antrenoarea, colegii fiind ca mama si frații mei.

În România acest sport nu este foarte cunonscut fiind cam 30 de cluburi în toată țara. Totuși a prins amploare în ultimii ani, la olimpiada din anul 2022 de la Tokyo, Romania obținând 4 medalii, dintre care 3 au fost la canotaj, iar una de aur. Visul meu este să particip la o competiție internațională.

Ar trebui să vedeți bucuria oricărui sportiv când află că a devenit campion, sau că a luat o medalie, pentru că atunci ne dăm seama că toate antrenamentele, toată munca, toată sudoarea, durerea, nu au fost în zadar. Unii plâng de fericire, alții sar în apă de bucurie, alții sar în sus de extaz, dar cel mai important pentru noi toți este să vedem că acest sport este apreciat de oamenii din jurul nostru. Pentru mine acest sport înseamnă totul și este motivul pentru care merg mai departe în fiecare zi, cu capul sus indiferent de ce se întâmplă.

 

 

Truta Patrick Alexandru – Târugu-Mureș, Mureș

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare