Conferința Națională “O istorie fără opțiuni: victimele regimului comunist”

COMUNICAT DE PRESĂ. Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Mureş şi Primăria Municipiului Târgu-Mureş organizează joi, 11 mai, conferinţa naţională „O istorie fără opţiuni: victimele regimului comunist.”
Evenimentul este dedicat Zilei Naţionale de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste şi va avea loc în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş cu începere de la ora 10.00.

Cu acest prilej va avea loc lansarea volumului „Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin” scrisă de Marin Pop, istoric la Muzeul Judeţean Sălaj. Volumul este concretizarea proiectului Edituri Școala Ardeleană „Iuliu Maniu”.

„De la bun început, trebuie spus că ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasică și nici un studiu monografic. Este, mai degrabă, un portret alcătuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii, care au avut ca preocupare viața și activitatea politică ale lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii și articole publicate de Marin Pop în reviste de cultură și socio-politice, între care amintim valoroasa publicație Caiete Silvane (Zalău). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evoluția lui Iuliu Maniu în spațiul public, preponderent în epoca interbelică. Autorul a realizat o bogată documentare arhivistică, a investigat presa vremii, memorialis­tica și a intervievat câteva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducând interpretări istoriografice noi. În același timp, prin tematica propusă și stilul exprimării, istoricul sălăjean Marin Pop se adresează tuturor cititorilor interesați și fascinați de personalitatea extraordinară a celui care după Marea Unire i se spunea „Sfinxul de la Bădăcin”, se arată în prefaţa volumului semnată de Vasile Puşcaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare