Conferința privind educația climatică

CONFERINȚA. British Council, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii în România, organizează Conferința de Educație Climatică în data de 10 martie 2023, la Hotel Sheraton. Conferința reprezintă o inițiativă menită să promoveze o serie de resurse educaționale dezvoltate de British Council, menite să ajute profesorii de orice disciplină să includă noțiuni legate de educația climatică în predarea lor de zi cu zi, dar și în contextul mai larg al programului Săptămâna Verde, când toate școlile din România din întreaga țară sunt obligate să se implice într-o săptămână de activități de educație non-formală axate pe educația climatică.
Educația climatică devine din ce în ce mai importantă în ceea ce privește agenda educației publice, de aceea acest demers vine în sprijinul profesorilor și elevilor români, care trebuie să înțeleagă diversele provocări ale societăților moderne, care variază de la schimbările climatice la poluare și la necesitatea de a construi comunități durabile.
Cum a început totul?
Ideea acestui proiect s-a născut în 2021, în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice, găzduită în Marea Britanie. În calitate de organizație internațională a Regatului Unit pentru relații educaționale, British Council a dezvoltat cu acea ocazie o serie de resurse transcurriculare de educație climatică pentru a sprijini profesorii de la orice disciplină din întreaga lume în predarea elevilor concepte referitoare la educația climatică într-un mod atractiv.
În anul 2022, British Council în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii a derulat două proiecte prin care aceste resurse au fost aduse în România, pentru a putea fi cunoscute și utilizate de către profesorii din țara noastră. Resursele didactice au fost testate cu succes în 2022 pe un eșantion de peste 10.000 de elevi și 550 de profesori de diferite materii care predau în școli din toată țara, de la grădinițe, gimnazii și licee.
Rezultatele acestor eforturi desfășurate în 93 de școli s-au concretizat în 75 de acțiuni educaționale pe teme de mediu, 34 de campanii de conștientizare la nivelul școlii și al comunității, plantarea a 2156 de puieți și 903 plante, 12 activități de economie circulară, înființarea a 52 de puncte de colectare selectivă în școli, crearea unui club de ecologie într-un liceu, implementarea unui curs opțional de educație climatică într-o școală cu elevi cu nevoi speciale, organizarea a două acțiuni de advocacy către autoritățile locale etc.
Având în vedere pilotarea cu succes a resurselor, cu participarea directă a peste 550 de cadre didactice și peste 10.000 de elevi, acestea au fost traduse și în limba română, pentru a crește accesibilitatea lor pentru toate cadrele didactice. Caracterul lor transversal le face adaptabile la orice disciplină, începând cu științele fizice, științele pământului și continuând cu artele, dar și cu literatura, astfel încât, prin activitățile interactive propuse, elevii își pot dezvolta nu doar cunoștințele despre educația climatică, ci și competențe transversale, precum gândirea critică, creativitatea, rezolvarea problemelor, comunicarea și colaborarea.
Conferința va reuni 30 de reprezentanți ai instituțiilor și structurilor publice locale și naționale, de la Ministerul Educației, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția pentru Dezvoltare Durabilă, inspectoratele județene, dar și de la asociații non-profit care au pe agenda lor proiecte legate de protecția mediului. Prin prezentarea resurselor și a modului în care acestea pot fi utilizate de cadrele didactice, prin intermediul unor ateliere tematice, precum și prin încurajarea interacțiunii independente și a schimbului de opinii și idei, participanții vor putea colabora și își vor face planuri cu privire la modul în care pot sprijini diseminarea informațiilor în rețelele de cadre didactice cu care lucrează. Sperăm că această acțiune de cooperare va duce la atingerea obiectivului final, și anume ca aceste resurse educaționale să ajungă la cât mai mulți profesori din România. Conferința din 10 martie reprezintă un punct de întâlnire, de învățare și de facilitare care pregătește actorii implicați în procesele decizionale pentru planurile de viitor care implică educația climatică și predarea transcurriculară.
Sursa romaniajournal.ro