Consiliul Concurenței și ASF îți unesc forțele pentru o lege mai eficientă a RCA

ASIGURĂRI. Concordanță între Consiliul Concurenței și ASF
Consiliul Concurenței, reprezentat de președintele său, Bogdan Chirițoiu, a subliniat recent susținerea proiectului de modificare a Legii RCA, inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), și a asigurat că vor veni cu o poziție detaliată referitoare la fiecare amendament depus la Parlament în următoarea săptămână. Declarațiile au fost făcute la Sinaia, unde au avut loc discuții privind reformele propuse.

În esență, Consiliul Concurenței susține direcția ASF-ului în ceea ce privește această lege și împărtășește preocupările legate de controlul costurilor și prețurilor inflaționiste din sectorul RCA. Chirițoiu a subliniat că există o problemă comună identificată de ambele instituții – mecanismele legale actuale nu permit un control adecvat al costurilor și conduc la o creștere a prețurilor RCA.

Propuneri și dezbateri pentru o soluție optimă
Chirițoiu a menționat că Consiliul Concurenței a propus inițial un preț recomandat pentru tarifele de reparații, în timp ce ASF a venit cu o altă variantă, dar cu același obiectiv: reglarea pieței de reparații. Scopul ambelor propuneri este să permită pieței să se auto-reglementeze, împiedicând astfel creșterea necontrolată a costurilor și implicit a prețurilor RCA.

În ceea ce privește concentrația mare pe piața de asigurări, în special în zona RCA, Chirițoiu a explicat că dimensiunea unei companii mari în sine nu este ilegală, dar că este important să existe un mediu concurențial sănătos. În acest sens, discuțiile se axează pe modalități de a face piața mai atractivă pentru noi jucători, pentru a contracara tendința de retragere a unor companii din acest domeniu.

Reacții și controverse
Deși ASF și Consiliul Concurenței susțin reformele, există și voci critice, cum ar fi Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care a exprimat preocupări în legătură cu proiectul de lege. Aceștia susțin că unele amendamente propuse ar putea afecta în mod negativ drepturile consumatorilor de asigurări. În timp ce aceste controverse sunt adresate și de alte organizații, cum ar fi UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România), care au reacționat la declarațiile COTAR, evidențiind necesitatea unei informări corecte și a unei dezbateri transparente.

Reforma Legii RCA este un subiect de dezbatere intensă în mediul public și politic din România. În timp ce ASF și Consiliul Concurenței își unesc eforturile pentru a găsi soluții optime pentru piață, voci critice ridică îngrijorări cu privire la anumite aspecte ale proiectului de lege. Dezbaterea continuă, iar abordarea colaborativă dintre instituțiile implicate ar putea duce la o soluție echilibrată, care să promoveze concurența sănătoasă și să protejeze interesele consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare