Consiliul Facultății de Litere din București, dezamăgit de respingerea candidaturii lui Mircea Cărtărescu în Academia Română

CULTURĂ. Membrii Consiliului Facultății de Litere a Universității din București s-au declarat „profund dezamăgiți” de faptul că scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu nu a fost primit în Academia Română. Într-un comunicat de presă, aceștia afirmă că „din păcate, se dovedește încă o dată că vocile specialiștilor nu sunt ascultate în societatea românească, având câștig de cauză manipularea, denigrarea și atacurile la persoană, chiar și la acest nivel”.
Facultatea de Litere își exprimă solidaritatea cu Mircea Cărtărescu, subliniind că propunerea candidaturii sale, votată în unanimitate de Secția de Filologie a Academiei Române, a fost invalidată în Adunarea generală. „Suntem profund dezamăgiți nu numai de rezultatul votului, ci și de modul în care a decurs acesta, de presiunile și motivațiile invocate”, se mai precizează în comunicat.
Contribuțiile lui Mircea Cărtărescu în domeniul literaturii
Mircea Cărtărescu este profesor emerit al Facultății de Litere, unde a predat din 1991, și a fost recunoscut de mai multe universități de prestigiu din România, care i-au acordat titlul de doctor honoris causa. Aceste instituții includ Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța, și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
De asemenea, Cărtărescu a fost invitat să predice la universități de renume mondial, printre care Harvard University, University of Chicago și Columbia University din New York, unde a ținut cursuri de literatură română în toamna anului 2024.
Aprecierea internațională a operei lui Cărtărescu
„E nevoie doar de o minimă onestitate intelectuală pentru a recunoaște cât de apreciată este opera sa la nivel internațional”, mai menționează comunicatul. Cărtărescu a câștigat premii literare relevante și a fost tradus în numeroase limbi, având parte de recenzii, articole științifice și teze de doctorat dedicate operei sale. „Mircea Cărtărescu este deja un ambasador al literaturii și culturii noastre în lume”, se mai subliniază în document.
Scandalul din interiorul Academiei Române
Respingera candidaturii lui Mircea Cărtărescu a provocat un scandal în rândul Academiei Române. Rodica Zafiu, președintele interimar al Secției de Filologie, a declarat că scriitorul trebuia să obțină 74 de voturi pentru a fi ales și a obținut doar 73. Contestatarii săi, printre care Valeriu Matei și Nicolae Breban, au declarat că, deși Cărtărescu este un „scriitor bun”, consideră că el nu se ridică la nivelul Academiei și că a adus „insulte poporului român”.
Decizia a stârnit critici intense în spațiul public, numeroase personalități ale culturii românești, precum Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu, exprimându-și indignarea față de acest vot, demonstrând astfel că problema este complexă și că în continuare se discută despre impactul și percepția literaturii române în contextul național și internațional.