CONSORȚIU – Universitatea Sapientia Târgu Mureș s-a aliat cu alte două universități de limbă maghiară din România pentru a organiza studii doctorale în comun

0
216

UNIVERSITAR. Conducerile Universității Sapientia (rector Márton Tonk – cu facultăţi la Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc), Universitatea Creştină “Partium” din Oradea (rector József Pálfi) şi Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca (rector Vilmos József Kolumbán), care totalizează o treime dintre studenţii din România care studiază în limba maghiară, au anunțat format consorţiului universitar Pro Bono Publico, pentru “a acţiona împreună în privinţa problemelor legate de învăţământul superior din România, respectiv în construirea relaţiilor cu Ungaria şi a celor pe plan internaţional”.

 

Rectorul Universității Sapientia, Márton Tonk, a precizat, de asemenea, că lansarea în comun a unor studii doctorale – “în primul rând în domenii-lipsă, ca teologia, ingineria aplicată, biotehnologia şi formarea în drept” – este importantă şi pentru că astfel se va pregăti viitorului personal didactic universitar. Mulţi dintre tinerii maghiari din Transilvania care fac studii doctorale la universităţi din Europa de Vest nu se mai întorc acasă, a precizat agenția maghiară de presă MTI.

 

De asemenea, consorțiul universitar creat vizează ca studenţii unei universităţi să poată urmări şi cursurile unei alte universităţi din cadrul consorţiului, respectiv să primească note şi credite din celălalt loc, iar bibliotecile şi spaţiile de cazare ale celor trei universităţi să poată fi utilizate în comun, respectiv să existe abonamente comune pentru utilizarea bazelor de date internaţionale.

 

Practic, consorţiul, a cărui conducere este formată din 7 persoane (rectorii şi prorectorii celor trei universităţi și preşedintele senatului de la Sapientia), va administra resursele (de infrastructură, logistică și financiare) ale celor trei universităţi.

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ