Constantin Bălăceanu Stolnici – academicianul de aproape 100 de ani care încă predă cursuri și nu vrea să se pensioneze

LONGEVITATE. Constantin Bălăceanu Stolnici este membru de onoare al Academiei Române, om de știință, reputat medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, și … uluitor – a intrat în cel de-al 100-lea an de viață. El spune că va continua să muncească până la finalul vieții ca profesor universitar și predă trei cursuri: anatomia sistemului nervos, genetică și antropologie.

El predă, scrie, citește, se uită la filme, mănâncă trei mese pe zi și nu pierde nopțile. Ne-a dezvăluit cum reușește să se mențină în formă și sănătos:
„Eu am intrat în al 100-lea an al vieții mele. Deci am o foarte mare experiență. Aici, la biroul meu îmi fac cursurile mele, pot să fac examene, pot să particip la diferite congrese, pot să particip la diferite manifestări culturale. Eu mă scol la 8.00 şi intru la muncă până pe la 10.30. Pe urmă fac o siestă de o oră şi lucrez cam până la 19.00-19.30. Pe urmă mă duc la cinematograf, cum spun eu. Mă uit la filme sau am vizite”, declarat Bălăceanu Stolnici.

Chiar dacă are o vârstă înaintată, dânsul își ușurează munca lucrând pe calculator de mai bine de 20 de ani: „Stau și cinci ore, dar mai greu, că am o degenerescență retiniană, și încep să îmi pierd vederea”.

Familia sa, atât părinții, cât și bunicii, și străbunicii dânsului au fost longevivi, deci moștenește și o genă bună fundamentală: „E foarte simplu. Părinții mei au fost longevivi, bunicii şi străbunicii mei au fost longevivi, așa că avem gena aceasta și ăsta este elementul fundamental. Și al doilea este că prin educație am dus o viață care n-a forțat biologic”, a declarat dânsul într-o emisiune TV.

„Nu am un regim de viață special. Am avut o viață regulată, am avut ore fixe de mâncare, nu am avut abuzuri de niciun fel, am respectat orele de odihnă, de distracție, fără excese. Alcool nu am consumat decât sporadic, nu am fumat niciodată. În plus, am avut şi o anumită activitate fizică. Am fost un adept al sporturilor de masă, nu al sporturilor de performanță. Am jucat fotbal şi rugby, am mers cu motocicleta, am mers călare, am jucat fotbal, volei, tenis. Eram foarte moderat, nu am făcut niciun fel de exces, n-am pierdut nopțile”.

Doar 10-20 de nopți nedormite într-o sută de ani!

„Iată că, la aproape 100 de ani, dacă sunt 10-20 de nopţi în care nu am dormit. Nici nopţile de Revelion nu le pierdeam, eu, de regulă, nu făceam Revelionul. Mi se dădea de Revelion să fac de gardă pentru că se ştia că mie nu îmi place să petrec noaptea. Preferam să fac gardă pentru că, făcând gardă, nu deranjam pe nimeni şi ușuram situaţia celui care trebuia să facă garda şi, în felul ăsta, putea şi el să se distreze”, a povestit Bălăceanu Stolnici.

Celor care vor să ajungă la această vârstă, domnia sa le recomandă: „Poți să fii longeviv, dar dacă îți bați joc de corpul tău, degeaba ai gene bune. Trebuie să ai o viață în regulă! Să nu faci excese, să nu consumi droguri, să ai o activitate continuă. Și pe undeva să știi să te relaxezi în limitele posibile ale rezistenței organismului. Cu sport, cu plimbări. Trebuie să ai grijă. Ideea nu e atât să prelungești viața, ci ideea e ca și anii de bătrânețe să fie ani corespunzători. Cum spunea Ana Aslan, să nu dai numai ani vieții, ci și viață anilor. Nu există ceva numeric, dar în principiu e bine să respecți 7-8 ore de somn, noaptea, și să îți mai iei masa la ore regulate, ca să nu forțezi ceasurile biologice, și să ai mișcare, să nu fii sedentar! Eu am cam fost sedentar în ultimul timp! E bine să te miști, adică să ai o oarecare activitate fizică!”, a încheiat medicul neurolog.

Domnul Stolnici consideră că activitățile zilnice îl ajută să trăiască, mai ales munca: „Munca, da! Așa am fost tot timpul. Și acum! Văd prost, aud prost, merg greu, dar totuși în fiecare zi îmi fac câteva ore de lucru. Prin faptul că nu mai pot să văd bine, nu mai pot să scriu, și atunci toate lucrările mele trebuie să le construiesc, să le păstrez în memorie și când vine cineva, să i le dictez!”.

Felicitări și multă sănătate îi urăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare