Consternare la Casa Regală: De 1 Decembrie, Trenul Regal va fi închiriat pentru o petrecere cu lăutari

SOCIAL. Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA a închiriat Trenul Regal de 1 Decembrie pentru o petrecere de tip „șpriț și lăutari”. O firmă de evenimente a obținut contractul și a pus în vânzare 80 de bilete pentru o călătorie pe ruta gara Băneasa- Sinaia și retur.

Potrivit paginii de promovare a evenimentului, „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Potrivit Digi 24, cei 80 de pasageri au plătit în total 40.000 de euro pentru această călătorie “royal edition”, preţul unul bilet cu mâncare, degustare de vinuri și muzică lăutărească fiind de 500 euro.

Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale spune că acest eveniment nu ar trebui să aibă loc în tren: „Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948”, spune el.
„Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, adaugă Tucă.
„Nu se poate închiria istoria României. Trenul Regal reprezintă un simbol al statalității. Nu-i poți alătura pe Ferdinand I și Maria unor lăutari”, mai susține Ion Tucă.

Vestea închirierii trenului regal pentru o petrecere cu șpriț și lăutari a deranjat Casa Regală, dar și pe Dl. Alexandru Muraru, deputatul PNL de Iaşi, consilier al premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism. Acesta i-a cerut sâmbătă ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, printr-un mesaj pe Facebook, să oprească această “ofensă adusă memoriei acestui simbol național al României”.
Ministerul Transporturilor nu a avut deocamdată o reacție oficială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare