Construcţia Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade” ar putea începe în prima parte a anului 2023

SĂNĂTATE. În cadrul mesei rotunde cu tema „Direcții strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030”, organizată ieri, 5 decembrie, cu ocazia deschiderii Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Prof.Dr. Leonard Azamfirei, Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş (UMFST)a anunţat, că în prima parte a anului 2023 ar putea începe construcţia Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade”, un proiect al UMFST.

Ministrul Sănătății, Dr. Alexandru Rafila, a menționat că înființarea la nivel național a unei rețele de spitale universitare este benefică, atâta timp cât universitățile pot să asigure resursa umană și managementul noii structuri : “Eu cred că să avem la nivel național o rețea de spitale universitare nu este un lucru rău. Discutăm de calificarea resursei umane. Să știți că e foarte important ca să existe și pentru medicii rezidenți cele mai bune resurse în ceea ce privește pregătirea profesională, care înseamnă nu numai cadre didactice bine calificate, ci şi echipamente, modele de bună practică ce se pot dezvolta în astfel de spitale (…) Avem, de exemplu, Spitalul Universitar din București, el este cu titlu universitar, dar e al Ministerului Sănătăţii. Eu sunt convins că pot exista și astfel de structuri atâta timp cât universitățile pot să asigure resursa umană şi managementul unor astfel de unităţi. Adresabilitatea va fi mare, pentru că dacă sunt specialiști bine pregătiți, nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului, ci contează mai degrabă ce tip de serviciu oferă”.

Pentru finanțarea noului Spital Clinic Universitar “George Emil Palade” din Târgu Mureş, universitatea a depus documentaţia proiectului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, iar acesta va fi construit şi administrat de UMFST fiind gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic “Novum Forum”.

Pe lângă noul Spital Clinic Universitar, parcul Universitar Ştiinţific şi Tehnologic “Novum Forum” va mai cuprinde şi un Incubator Tehnologic şi de Afaceri.

“Prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar, se vor asigura nu doar servicii medicale de performanţă, dar şi suport pentru procesul de învăţământ destinat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi pregătire medicală pentru medicii rezidenţi. Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ va avea şi o funcţiune de cercetare importantă, în sensul că va crea cadrul potrivit pentru studiile clinice în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale şi mediul pentru cercetarea inter şi multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informaţia, serviciile, aspecte de etică, aspecte juridice, soft skills – domenii în care UMFST îşi pregăteşte studenţii. Prin funcţiunea de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ va reprezenta mediul de testare şi implementare a serviciilor şi tehnologiilor pentru o medicină modernă – aparatură şi instrumentar inovativ, procedee şi terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generaţie, a ideilor inovative ale echipelor de studenţi şi cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants”, a mai menţionat Prof. Dr. Leonard Azamfirei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare