Contorizarea virtuală netă: un pas esențial pentru comunitățile de energie din România

ENERGIE VERDE. Contorizarea Virtuală Netă (Virtual Net Metering) reprezintă primul pas esențial în formarea și funcționarea Comunităților de Energie și partajarea energiei regenerabile produse pe proprietăți, similar cu inițiativele din țări precum Germania, Olanda, Italia și Franța. Acesta este mesajul central transmis de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) într-un comunicat de presă recent.

Beneficiile contorizării virtuale nete
Contorizarea virtuală netă este un mecanism inovator care permite mai multor utilizatori să beneficieze de energia produsă de o singură sursă de energie regenerabilă, cum ar fi un parc fotovoltaic sau turbine eoliene. Acest sistem este deosebit de util pentru comunități sau grupuri de utilizatori care nu au posibilitatea de a instala propriile surse de energie regenerabilă pe proprietățile lor, dar care doresc să profite de avantajele economice și ecologice ale energiei verzi.

“Contorizarea virtuală reprezintă un pas important spre gestionarea modernă și eficientă a energiei electrice din blocurile de locuințe, aducând beneficii atât pentru administratori, cât și pentru locatari. Implementarea unui astfel de sistem poate duce la economii semnificative de până la 60%, conform experienței din Spania, în cazul în care aceste locuințe vor fi arondate unei comunități energetice,” susțin reprezentanții APCE.

Implementarea în Europa
Acest tip de contorizare este deja implementat în mai multe țări europene, fiecare având propriile cadre legislative și reguli specifice. În Germania, schemele de partajare a energiei permit comunităților să beneficieze de energia produsă de instalațiile comune de energie regenerabilă. Olanda are un sistem de contorizare virtuală netă care permite consumatorilor să împartă energia produsă de panourile solare comunitare. Italia și Franța au adoptat reglementări similare, încurajând instalarea de sisteme de energie regenerabilă comunitare.

“Aceste țări au recunoscut beneficiile economice și ecologice ale contorizării virtuale nete și au dezvoltat politici pentru a facilita implementarea acestui sistem. Cadrele legislative și specificațiile pot varia, dar toate aceste țări au făcut pași importanți pentru a încuraja partajarea energiei regenerabile la nivel comunitar,” a declarat Dan Pîrșan, președintele APCE.

Etapele implementării contorizării virtuale nete
Funcționarea contorizării virtuale nete presupune mai multe etape esențiale:

Instalarea sursei de energie – Instalarea unui parc solar sau eolian într-o locație accesibilă mai multor utilizatori.
Distribuirea energiei – Distribuirea energiei către utilizatorii înscriși în programul de contorizare virtuală netă.
Contorizarea producției și consumului – Conform unor acorduri prestabilite, fiecare utilizator primește un credit pentru energia produsă, care este scăzut din consumul total de energie.
Facturare – Utilizatorii primesc facturile de energie electrică reduse cu cantitatea de energie regenerabilă atribuită lor, reflectând astfel economiile generate de utilizarea sursei comune de energie.

România și contorizarea virtuală netă
În România, acest sistem de contorizare încă nu a fost pe deplin adoptat, iar APCE subliniază importanța introducerii contorizării virtuale nete pentru a facilita partajarea energiei regenerabile și a îmbunătăți gestionarea resurselor energetice. “Progresul nu poate (încă) fi oprit la granița României și nici băgat sub preș,” adaugă Dan Pîrșan.

Contorizarea Virtuală Netă este văzută ca un pas crucial pentru tranziția către surse de energie regenerabilă și pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România. Implementarea acestui sistem ar putea aduce economii semnificative și ar promova utilizarea eficientă a resurselor energetice regenerabile, aliniind România cu alte țări europene care au recunoscut deja beneficiile acestui model inovator de gestionare a energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare