Contrabanda “Gulerelor Albe”: o amenințare subtilă pentru piața liberă și sănătatea publică

PIAȚA LIBERĂ. Produsele vândute de platforme din afara Uniunii Europene (UE) care nu respectă reglementările stricte impuse companiilor din statele membre UE sunt introduse pe piață folosind scăpări legislative pentru a ocoli controalele vamale. Cristian Pelivan, director executiv la Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), a expus aceste probleme joi, la un eveniment organizat de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).

Contrabanda “Gulerelor Albe”
“Acum ne confruntăm cu ceea ce am putea numi contrabanda ‘gulerelor albe’ pentru că se face sub ochii autorităților,” a declarat Pelivan. El a explicat că, spre deosebire de contrabanda tradițională care implică metode ilegale de transport precum drone, submarine sau bărci improvizate, această formă de contrabandă implică vânzarea aproape legală a produselor de către platforme din afara UE, care se folosesc de scăpări legislative pentru a ocoli controalele vamale.

Metode de evitare a controalelor
În UE, comenzile care nu depășesc suma de 150 de euro nu sunt supuse controlului vamal. Astfel, platformele împart comenzile mai mari în colete mai mici, fiecare sub acest prag, pentru a evita filtrele vamale și a livra produse consumatorilor europeni. “De multe ori se constată că aceste produse nu sunt doar neconforme, ele sunt chiar toxice,” a subliniat Pelivan.

Analizele efectuate asupra unor comenzi de jucării au arătat că 100% dintre produse erau neconforme, iar o parte semnificativă conținea substanțe toxice interzise în UE.

Motivele din spatele acestor achiziții
Prețul rămâne principalul factor care dictează achizițiile consumatorilor, nu doar în România, ci la nivel global. Fenomenul este vizibil și în statele nordice bogate și în Statele Unite, unde platformele din afara UE au câștigat o cotă de piață considerabilă în ultimul an. “Este o contrabandă a gulerelor albe. Legal este greu de combătut. Nu se poate face monitorizând frontierele, pentru că aceste produse intră cu avionul și aterizează pe aeroportul din Ungaria și sunt aduse ulterior, prin intermediul curierilor, în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene,” a explicat Pelivan.

Impactul și statistici îngrijorătoare
Potrivit unei statistici a Comisiei Europene, în 2023, 2 miliarde de colete cu valoare sub 150 de euro au intrat în UE, dintre care 65% ar fi trebuit să fie supuse controlului vamal. Aceasta reprezintă un volum imens de marfă neconformă care este achiziționată de consumatori, punându-le sănătatea în pericol.

Contrabanda “gulerelor albe” reprezintă o amenințare subtilă, dar gravă, pentru piața liberă și sănătatea publică. Consumatorii sunt atrași de prețurile mici, dar riscă să achiziționeze produse neconforme și toxice. Este imperativ ca autoritățile să găsească soluții eficiente pentru a combate această formă de contrabandă și a proteja consumatorii de riscurile asociate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare