Contract de 209 milioane de dolari pentru sistemul românesc de apărare costieră NSM

MILITAR. Naval Sea Systems Command a acordat recent companiei Raytheon Technologies [RTX] un contract de vânzări militare externe în valoare de 209 milioane de dolari pentru un sistem de apărare costieră Naval Strike Missile (NSM) pentru România.

Contractul a fost atribuit la 22 decembrie, dar Departamentul Apărării a anunțat comanda la 5 ianuarie.

Contractul include opțiuni care, dacă vor fi exercitate, vor ridica valoarea totală la peste 217 milioane de dolari.

NSM este prezentat ca fiind o rachetă de croazieră anti-navă de precizie cu rază lungă de acțiune, care poate lovi navele inamice de la o distanță de până la 100 de mile marine, în timp ce zboară la altitudini care permit evitarea detectării. Racheta a fost dezvoltată inițial de compania norvegiană Kongsberg, care lucrează acum cu Raytheon pentru a integra o capabilitate Over The Horizon (OTH) în scopul marinei americane.

Lucrările urmează să fie împărțite între Kongsberg, Norvegia (60%); Tucson, Arizona (34%); Schrobenhausen, Germania (2%); Raufoss, Norvegia (1%); și diverse locații, fiecare cu mai puțin de 1% (3%). Se preconizează că lucrările vor fi finalizate până în septembrie 2028.

Această atribuire vine la peste doi ani după ce Departamentul de Stat a aprobat o vânzare FMS de 300 de milioane de dolari către România pentru sistemul de apărare costieră NSM, în octombrie 2020 (Defense Daily, 16 octombrie 2020).

Acea aprobare a acoperit, de asemenea, până la 10 sisteme de distribuție a informațiilor multifuncționale Link-16 – Sisteme radio tactice comune, două centre de distribuție a focului pentru sistemul de apărare costieră; patru vehicule de lansare mobile; vehicule de încărcare a transportului; și o cantitate nedivulgată de rachete de atac naval.

La momentul respectiv, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a declarat că România va folosi acest sistem pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare maritimă în Marea Neagră și interoperabilitatea cu SUA.

În 2015, Kongsberg și Raytheon au anunțat un acord de colaborare pentru a coopera în ceea ce privește rachetele Naval Strike Missile (Defense Daily, 8 aprilie 2015).

Acest contract nu a fost achiziționat în mod competitiv, în conformitate cu reglementările Codului SUA referitoare la un acord internațional.

Dincolo de SUA și, în prezent, de România, alți cumpărători ai NSM includ Australia, Canada, Germania, Malaezia, Polonia, Spania și Marea Britanie.

Marea Britanie a anunțat recent că va echipa 11 fregate Type 23 și distrugătoare Type 45 cu rachete de atac naval începând cu 2023 (Defense Daily, 29 noiembrie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare