Contractul-cadru pentru serviciile medicale: ce aduce nou și ce impact are pentru pacienții neasigurați

ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE. Începând cu data de 1 iulie, va intra în vigoare un contract-cadru care va păstra valorile actuale ale punctului pentru serviciile medicale, inclusiv introducerea de pachete de servicii dedicate persoanelor neasigurate. Aceste pachete vizează depistarea afecțiunilor grave precum cancerul, hepatita și HIV/SIDA la gravide, conform anunțului făcut de președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

Valeria Herdea a subliniat că noul contract-cadru va permite medicilor de familie să trimită persoanele neasigurate pentru investigații în cazul suspiciunii unor afecțiuni oncologice sau hepatite B și C, sau a infecției cu virusul HIV în cazul femeilor gravide. Aceste servicii vor fi decontate de CNAS, asigurând astfel accesul pacienților la îngrijiri medicale esențiale în ciuda lipsei de asigurare medicală.

În conferința de presă, Valeria Herdea a exprimat dorința ca în viitorul apropiat, odată cu rectificarea bugetară din trimestrul III sau IV al anului curent, să se reevalueze valorile punctelor pentru serviciile medicale. Această măsură vine ca răspuns la necesitatea de a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea activității în sistemul medical, în ciuda resurselor limitate disponibile.

Pe lângă asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate, contractul-cadru va include și activități de prevenție, axate în special pe adolescenți. Valeria Herdea a subliniat importanța educației pentru sănătate și a schimbării stilului de viață pentru prevenirea îmbolnăvirilor, promovând alimentația corectă și exercițiul fizic regulat.

Cu toate acestea, există încă provocări majore în sistemul de sănătate, cum ar fi deficitul de medici de familie în 1.043 de localități și necesarul de 1.529 de medici de familie în întreaga țară. Îmbătrânirea populației medicale este o altă problemă semnalată, care necesită măsuri urgente pentru retenția și îmbunătățirea condițiilor de lucru ale personalului medical.

În concluzie, CNAS își continuă eforturile pentru îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de calitate pentru toate categoriile de pacienți din România, menținându-se angajată în implementarea proiectelor naționale de sănătate și în promovarea unui sistem medical sustenabil și eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare