COPII CU COPII – În fiecare an, peste 800 de adolescente din județul Mureș devin mame: Mureș rămâne pe primul loc în clasamentul național

ANALIZA UNUI FENOMEN. Deși numărul mamelor adolescente a scăzut în județ cu 6,3%, Mureșul rămâne pe primul loc în clasamentul național al țării în care în fiecare an peste 16.000 de adolescente devin mame (4,5% dintre acestea fiind din județul Mureș).

 

Un studiu UNICEF România, efectuat de dr. Michaela Iuliana Nanu, dr. Ecaterina Stativa (ambele cercetător științific la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”) dr. Daniela Vălceanu (Institutul Național de Sănătate Publică) și dr. Marina Ruxandra Oţelea (Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari), indică o scădere în 2019, comparativ cu 2018, a numărului de mame adolescente din România (în 2018, 19.480 de adolescente au devenit mame, iar în 2019, numărul acestora a fost de 16.639), însă România rămâne pe locul 2 în UE, după Bulgaria.

 

Dacă la nivel național s-a înregistrat un regres de 9%, în județul Mureș scăderea procentuală a numărului adolescentelor care au devenit mame în 2019 este de doar 6,3%: în 2018, 883 de adolecente din județ au devenit mame, iar în 2019, numărul acestora a scăzut la 827.

 

Pentru că sarcina în adolescență are numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice, fenomenul adolescentelor care rămân însărcinate, cele mai multe devenind mame, este considerat problematic, iar autorii studiului consideră că ar putea fi prevenit prin educație și programe adaptate cadrului socio-cultural în care trăiesc adolescentele vulnerabile.

 

Una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani și 31,7% dintre mamele minore nu finalizează ciclul de educație primar. În acest moment, potrivit concluziilor studiului, nu există o delimitare a rolului și o corelare a atribuțiilor de acțiune pentru autorități în privința prevenirii sarcinilor la minore.

 

* Foto: UNICEF România

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare