Corina Crețu: România, un exemplu de succes în accesarea fondurilor europene

FONDURI EUROPENE. Fostul comisar european Corina Crețu a subliniat recent importanța fondurilor europene în dezvoltarea localităților din România, afirmând că „nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene”. Aceasta a făcut aceste declarații pe fondul unui studiu care arată că, în anul 2023, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește fondurile primite raportat la populație, evidențiind impactul pozitiv al apartenenței la Uniunea Europeană.

Fonduri europene semnificative
Crețu a menționat că, de la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a reușit să acceseze peste 95 de miliarde de euro în fonduri nerambursabile, având o contribuție de sub 30 de miliarde de euro. Aceste fonduri au fost decisive pentru îmbunătățirea infrastructurii și a vieții comunităților, contribuind la realizarea unor proiecte esențiale în diverse domenii.

Printre cele mai relevante realizări enumerate de Corina Crețu se numără finanțările pentru spitalele regionale de la Craiova, Iași și Cluj-Napoca, aprobarea Master Planului de Transport, construirea autostrăzii Câmpia Turzii – Târgu Mureș, precum și reabilitarea tronsonului de cale ferată Radna-Gura Sada-Simeria, cu un suport financiar european de 1,3 miliarde de euro.

Proiecte majore cu impact național
Crețu a evidențiat și alte proiecte importante, precum linia de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroportul Otopeni), având o finanțare europeană de aproximativ 520 de milioane de euro, extinderea sistemului național de cadastru cu un buget de peste 310 milioane de euro și modernizarea ecluzelor Agigea, Cernavodă, Ovidiu și Năvodari. De asemenea, modernizarea centurii ocolitoare a Bucureștiului a beneficiat de o cofinanțare europeană de un miliard de euro.

Un moment emblematic pentru Corina Crețu a fost inaugurarea Podului suspendat de la Brăila, proiect în care s-a implicat direct încă din faza de idee. Finanțarea acestuia a fost de 540 de milioane de euro, din care aproape 400 de milioane de euro au fost fonduri europene.

Perspectivele future
Fostul comisar european a declarat că, în 2018, a propus un buget „ambițios și flexibil” pentru perioada 2021-2027, care includea o alocare considerabilă pentru politica de coeziune. România va beneficia de aproape 31 de miliarde de euro destinate acestei politici, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de perioada anterioară. Printre acestea se numără și sumele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Crețu a subliniat că, deși a părăsit funcția de comisar european, continuarea realizării proiectelor din fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea infrastructurii României, menționând Proiectele de infrastructură ale Autostrăzii Unirii, Autostrăzii Transilvania și Autostrăzii Moldovei, așteptate cu interes de către cetățeni.

Cu un bilanț atât de impresionant al fondurilor europene accesate și un impact vizibil asupra dezvoltării regionale, România se dovedește un model de succes în implementarea politicilor de coeziune europene. Corina Crețu, prin eforturile sale ca fost comisar european, a pus bazele unor proiecte care continuă să transforme țara, asigurându-se astfel că beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană se simt în fiecare colț al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare