Craniul uriaș al unei creaturi vechi de 16 milioane de ani, lungă de 3 metri, dezvăluie tainele trecutului

DESCOPERIRE. Oamenii de știință au prezentat miercuri o descoperire remarcabilă: un craniu-fosilă cu o vechime de 16 milioane de ani, găsit în Peru, care aparține unei creaturi fascinante – un delfin de râu ce înota în apele Amazonului ancestral.

Paleontologul Rodolfo Salas a dezvăluit că acest craniu aparține celei mai mari specii de delfin cunoscută, cu o lungime estimată între 3 și 3,5 metri. Denumit Pebanista yacuruna, în onoarea lui Yacuruna, o ființă mitologică locală, acest delfin impresionant este considerat înrudit cu delfinul de fluviu Gange din India, dar mult mai masiv decât verii săi asiatici.

Potrivit lui Salas, atât acest delfin, cât și strămoșii săi, și-au avut originea în ocean, ceea ce le-a permis să ocupe un teritoriu vast în apropierea coastelor Indiei și Americii de Sud. Deși aceste creaturi au dispărut din bazinul Amazonului, ele au supraviețuit în India, adaptându-se la medii cu apă dulce, atât în râurile Amazon, cât și în cele din India.

Descoperirea remarcabilă a fost făcută în timpul unei expediții sponsorizate de National Geographic Society în 2018, la râul Napo din Peru. Fosila, care datează de acum 16 milioane de ani, oferă o perspectivă fascinantă asupra evoluției și diversității delfinilor de râu, într-o perioadă în care Amazonul și împrejurimile sale erau locuite de o faună uimitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare