Credit sau chirie: Cât durează să-ți cumperi un apartament în România?

IMOBILIAR. Dacă alegi să plătești o chirie de 350 de euro pe lună, în decursul a 30 de ani, poți economisi suficient pentru a cumpăra un apartament de 120.000 de euro și să mai pui deoparte 6.000 de euro. Aceste calcule sunt importante pentru a decide între opțiunea de a rămâne în chirie sau de a cumpăra propria locuință.

În contextul creșterii dobânzilor la credite în 2023, calculele au investigat perspectiva pe termen lung a alegerii între un credit imobiliar și plata unei chirii. Este important de menționat că volatilitatea dobânzilor bancare poate influența costurile chiriilor, iar calculele efectuate au un caracter ipotetic, dat fiind imprevizibilitatea evoluției acestor dobânzi în următorii 10-30 de ani.

În cazul exemplului dat, se ia în considerare achiziția unui apartament de două camere în Târgu-Mureș, într-o zonă semi-centrală, cu o valoare de 120.000 de euro, finanțată printr-un credit ipotecar de 100.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani. Pentru această simulare, s-a luat în calcul o dobândă fixă pentru primii 5 ani, cu o DAE de 9,10%. După acești 5 ani, dobânda devine variabilă, fiind compusă dintr-o marjă fixă și IRCC.

Apoi, se compară costul total al creditului cu suma totală plătită în cazul în care alegi să plătești o chirie de 350 de euro pe lună, cu o creștere anuală a chiriei de 2%. În acest scenariu, suma totală plătită pentru chirie timp de 30 de ani ajunge la 129.000 de euro, în timp ce, cei care optează pentru un credit trebuie să plătească aproximativ 286.152 de euro.

Diferența semnificativă dintre cele două opțiuni arată că, în ciuda dobânzilor la credite, plătind o chirie, poți economisi suficient pentru a-ți achiziționa propria locuință într-un interval de timp mai scurt. Totuși, alegerea dintre chirie și credit depinde de preferințele și necesitățile fiecărui individ, iar calculul se bazează pe ipoteze care pot varia în realitate.

Cel mai înțelept sfat constă în a-ți lua timp să reflectezi asupra a ceea ce îți dorești pentru următorii 30 de ani și să nu accepți sfaturi nesolicitate precum: “Dacă tot plătești, de ce să nu rămâi cu ceva?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare