Crescătorii de ovine stabilesc un preț minim pentru carnea de miel înainte de Paște

SĂRBĂTORI. Crescătorii de ovine din țară se pregătesc să stabilească un preț minim pentru carnea de miel în perioada sărbătorilor de Paște din acest an. Aceștia urmează să se întâlnească pentru a discuta și a stabili un preț de 24 de lei pe kilogram pentru carne de miel în viu.

Creșterea prețului este justificată de creșterea costurilor de producție, determinată în principal de scumpirea hranei pentru animale și de lipsa forței de muncă. Fermierii argumentează că prețul carnei de miel este influențat în mare măsură de tarifele practicate la export și de cererea internă în această perioadă.

Petru Gonţea, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Brașov, explică: “După ce luăm în calcul cheltuielile de producție, prețurile pentru miei vor crește. Totuși, acest lucru depinde și de puterea de cumpărare a populației. Cererea și oferta sunt factorii principali care reglează acest proces. În urmă cu aproximativ 10 ani, în România se sacrificau în jur de 5 milioane de miei în perioada sărbătorilor pascale. Însă, de atunci, această cifră a scăzut în mod constant, din cauza reducerii puterii de cumpărare a populației. Mulți oameni, în special cei în vârstă, s-au orientat către alte opțiuni mai ieftine, precum pasărea. Astfel, prețul mieilor sacrificați ar putea ajunge la aproximativ 45 de lei pe kilogram. Este un mecanism de reglare care funcționează eficient – cererea și oferta.”

Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia de a asigura un echilibru între interesele crescătorilor de ovine și puterea de cumpărare a consumatorilor, având în vedere importanța tradiției consumului de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare