Creștere a speranței de viață în România – un pas înainte, dar încă în urmă față de restul Europei

LIFE. Conform datelor preliminare furnizate de Eurostat, speranța de viață în România a înregistrat o creștere semnificativă în 2023 față de perioada anterioară pandemiei. Cu toate acestea, durata medie de viață a românilor, care se situează la 76,6 ani, rămâne printre cele mai mici din Europa, departe de media de 81,5 ani înregistrată în Uniunea Europeană.

În timp ce majoritatea țărilor europene au înregistrat creșteri semnificative ale speranței de viață în 2023, în comparație cu perioada pandemiei, România se remarcă prin creșterea sa cu un an față de nivelul din 2019. Această evoluție pozitivă ar putea fi atribuită numărului mare de decese înregistrate în timpul pandemiei, în special în țările est-europene.

Cu toate acestea, România, Bulgaria și Letonia rămân țările cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană. În contrast, în țări precum Spania și Italia, vârsta medie la care oamenii mor se situează în jurul valorii de 84 de ani.

Austria și Finlanda au înregistrat cele mai mari scăderi ale speranței de viață în 2023, comparativ cu perioada anterioară pandemiei, în timp ce Elveția, deși nu este membră a Uniunii Europene, se bucură de cea mai mare speranță de viață din Europa, de 84,2 ani.

Deși creșterea speranței de viață în România reprezintă un pas înainte, țara rămâne încă în urmă față de media europeană, sugerând necesitatea unor eforturi continue pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a condițiilor de trai pentru populație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare