Creșterea exponențială a prosumatorilor în România – provocări și soluții în sectorul energetic

ENERGIE. În România, fenomenul prosumatorilor de energie electrică înregistrează o creștere rapidă și semnificativă, conform datelor prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). În prezent, aproximativ 10.000 de noi prosumatori apar lunar, iar până la finalul anului se estimează că numărul gospodăriilor care produc singure consumul de electricitate va ajunge la 200.000. Această tendință este alimentată în mare parte de programul AFM Casa Verde Fotovoltaice, care încurajează instalarea de sisteme de panouri solare în locuințe.

Viorel Alicuș, director general în cadrul ANRE, a subliniat că impactul pozitiv al programului AFM este deja resimțit, cu o creștere semnificativă a cererilor de racordare și instalare a prosumatorilor. Cu toate acestea, creșterea accelerată a numărului de prosumatori aduce și provocări majore în sistemul energetic național.

Specialiștii din Transelectrica, responsabili cu gestionarea și operarea rețelei electrice de transport, se confruntă cu dificultăți în dispecerizarea capacităților existente. Reducerea consumului și proliferarea prosumatorilor introduc erori în prognozele de livrare a energiei pentru ziua următoare, ceea ce generează disfuncționalități în gestionarea fluxului energetic. Aceste aspecte nu afectează doar Transelectrica, ci și operatorii de distribuție locali, care se confruntă cu situații de supraîncărcare pe axe de joasă tensiune și probleme în distribuția corectă a energiei.

Viorel Alicuș a subliniat că soluția pentru aceste provocări ar putea veni prin dezvoltarea comunităților de energie. Aceste comunități reprezintă grupuri de consumatori care se unesc în jurul unui post de transformare și gestionează colectiv producția și distribuția locală de energie electrică. Prin acest model, dezechilibrele zonale pot fi eliminate, iar capacitatea de a integra și gestiona eficient energia regenerabilă crește semnificativ.

În plus, ANRE propune măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de racordare a prosumatorilor și pentru creșterea eficienței sistemului energetic în fața noilor provocări. Investițiile în infrastructura de distribuție vor fi esențiale pentru a asigura o adaptare rapidă și eficientă la schimbările din piață și la cerințele crescânde de sustenabilitate energetică.

Evoluția rapidă a prosumatorilor de energie în România impune o abordare integrată și inovatoare din partea autorităților și a operatorilor din sectorul energetic. Adoptarea comunităților de energie și îmbunătățirea infrastructurii reprezintă pași esențiali pentru asigurarea unei tranzitii energetice durabile și stabile în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare