Creșterea prețului la carburanți: cât ne va costa un plin de benzină sau motorină începând cu 1 iulie?

CREȘTERI. Începând cu 1 iulie, asigurarea auto obligatorie (RCA) și carburanții se vor scumpi. Ministrul Finanțelor analizează posibilitatea de a menține plafonarea tarifelor RCA pentru a limita impactul financiar asupra consumatorilor. Această plafonare, aplicată la tarifele practicate de societățile de asigurare la 28 februarie 2023, a fost ajustată ulterior cu rata inflației și ar putea fi prelungită pentru a evita tensiuni pe piața asigurărilor, mai ales în contextul unui an electoral. Totuși, există și posibilitatea ca plafonarea să fie eliminată, ceea ce ar duce la creșteri semnificative ale tarifelor RCA.

Pe lângă RCA, carburanții se vor scumpi de la 1 iulie din cauza creșterii accizei, a doua majorare din acest an. Aceasta va adăuga aproximativ 40 de bani pe litru la prețul carburanților, ceea ce înseamnă că pentru un plin de 50 de litri vom plăti în plus aproximativ 20 de lei. În România, consumul zilnic de carburanți este de aproximativ 15 milioane de litri.

La 11 iunie 2024, prețurile la carburanți sunt următoarele: un litru de benzină standard costă între 6,92 și 7,03 lei, iar un litru de motorină standard între 6,98 și 7,07 lei. Prețurile la benzină premium variază între 7,49 și 7,73 lei pe litru, iar motorina premium costă între 7,35 și 7,63 lei pe litru. Prețul GPL-ului este în ușoară scădere, un litru costând între 3,53 și 3,58 lei, cu unele companii care vând peste 3,6 lei litrul.

Aceste scumpiri vin într-un moment în care costurile de viață sunt deja în creștere, iar impactul asupra bugetelor personale va fi semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare