Creșterea relațiilor bilaterale România – Turcia: priorități în industria auto, tranziția verde și digitalizare

RELAȚII INTERNAȚIONALE.
Vizita oficială în județul Argeș: un pas important pentru cooperarea dintre România și Turcia
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța creșterii relațiilor bilaterale dintre România și Turcia, evidențiind prioritatea creșterii competitivității industriei auto în contextul tranziției verzi și digitale. Aceasta a avut loc în cadrul unei vizite oficiale în județul Argeș, unde a fost însoțită de omologul său turc, Vedat Işikhan, și de ambasadorul Turciei la București, Özgür Kivanç Altan.

Investiții majore în industria auto
Vizita oficială a inclus două fabrici cu capital majoritar turcesc: Martur Automotive Seating and Interiors din Oarja și Beycelik Gestamp din Dârmănești. Aceste unități de producție din domeniul automotive reprezintă investiții totale de 115 milioane de euro și au generat mii de locuri de muncă. Sprijinul acordat acestor investiții a venit atât din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cât și din partea autorităților locale și județene din Argeș.

Martur Automotive Seating and Interiors
Parte a grupului turc Ustunberk, Martur Automotive Seating and Interiors sprijină prin fabrica sa din Oarja producția de scaune auto pentru modelele Logan și Sandero de la Dacia. Compania este unul dintre principalii furnizori de scaune auto la nivel mondial, contribuind semnificativ la dezvoltarea industriei auto din România.

Beycelik Gestamp
Compania multinațională turco-spaniolă Beycelik Gestamp și-a extins prezența în Argeș printr-o nouă fabrică în comuna Dârmănești. Aceasta, cu o suprafață de 22.000 de metri pătrați, va produce componente auto pentru mărcile Dacia și Ford Otosan. Extinderea fabricii evidențiază angajamentul companiei de a sprijini industria auto locală și de a stimula relațiile comerciale dintre România și Turcia.

Consolidarea cooperării bilaterale
Cu ocazia acestei vizite, ministrul Simona Bucura-Oprescu și omologul său turc, Vedat Işikhan, au semnat protocolul în domeniul muncii și securității sociale, consolidând cooperarea în urma angajamentelor luate la Consiliul de Cooperare Strategică România – Turcia la nivel înalt, care a avut loc la Ankara în 21 mai.

“Țin să vă mulțumesc pentru ospitalitate! Apreciez foarte mult faptul că doamna ministru Simona Bucura-Oprescu a acționat foarte rapid și am semnat deja protocolul prin care România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Avem preocupări și provocări comune, atât din punct de vedere al problemelor demografice, cât și al celor privind tranziția verde și digitală pentru care trebuie să fim cât mai pregătiți. Sunt convins că vom avea un parteneriat puternic și de durată”, a declarat ministrul Vedat Işikhan.

Priorități pentru viitor
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat obiectivul creșterii competitivității industriei auto, mai ales în contextul nevoii de competențe adecvate tranziției verzi și digitale. Aceasta a accentuat importanța protejării drepturilor de securitate socială în situația dreptului de liberă circulație pentru cetățenii ambelor state, în condițiile migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau pentru întregirea familiei.

“Ne dorim să avem o mai bună protejare a drepturilor de securitate socială în situația dreptului de liberă circulație pentru cetățenii ambelor state, în condițiile migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau chiar pentru întregirea familiei. De asemenea, vom dezvolta cooperarea între Inspecția Muncii din România și Inspecția Muncii din Turcia”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Eforturi comune pentru o piață a muncii mai puternică
Eforturile comune ale celor două țări se vor concentra pe îmbunătățirea vieții lucrătorilor, asigurarea drepturilor și protecției sociale și promovarea unei piețe a muncii adaptate la provocările momentului. Parteneriatul consolidat între România și Turcia va contribui la dezvoltarea economiilor și la întărirea relațiilor bilaterale în beneficiul cetățenilor ambelor țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare