Creșterea veniturilor ANAF: impactul majorărilor fiscale în primele cinci luni ale anului 2024

FISCALITATE. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a raportat o creștere semnificativă a veniturilor colectate în primele cinci luni ale anului 2024. Încasările au crescut cu 17,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 175,19 miliarde lei. Această creștere a fost influențată de noile măsuri fiscale implementate la începutul anului, precum și de majorările de taxe existente.

Performanța încasărilor și realizarea programului bugetar
Gradul de realizare a programului de încasări venituri bugetare este de 101,2%, ceea ce reprezintă un plus de 2,09 miliarde lei față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, stabilit la 173,1 miliarde lei. Acest rezultat demonstrează o eficiență mai mare în colectarea veniturilor decât cea anticipată de autorități.

Ponderea veniturilor colectate în PIB
Ponderea în PIB a veniturilor nete colectate de ANAF în primele cinci luni ale anului 2024 este de 9,9%, cu 0,6 puncte procentuale mai mult față de aceeași perioadă din 2023, când ponderea a fost de 9,3%. Aceasta reflectă o îmbunătățire a performanței fiscale și o mai bună adaptare la noile măsuri economice implementate.

Creșteri notabile în colectarea veniturilor bugetare
Cele mai semnificative creșteri în colectarea veniturilor bugetare s-au înregistrat la categoriile de impozite, taxe și contribuții influențate de modificările legislative recente:

Contribuția la bugetul asigurărilor sociale de sănătate: +6,89 miliarde lei, o creștere de 37,5%.
Contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat: +5,85 miliarde lei, o creștere de 14,6%.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA): +5,78 miliarde lei, o creștere de 16,4%.
Impozitul pe profit: +2,75 miliarde lei, o creștere de 37,7%.
Impozitul pe venit: +3,4 miliarde lei, o creștere de 19,4%.

Declarațiile fiscale și noile măsuri
ANAF a raportat că valoarea obligațiilor fiscale declarate a crescut la 116,36%, ceea ce reprezintă un plus de 26,57 miliarde lei. Aceasta subliniază conformitatea și adaptarea contribuabililor la noile reglementări fiscale.

În 2024, au fost implementate numeroase modificări fiscale importante, incluzând ajustări ale TVA-ului, accizelor, impozitelor pentru microîntreprinderi, precum și impozite suplimentare pentru bănci, companii mari și industrii de petrol și gaze. Aceste măsuri au fost decisive în creșterea veniturilor colectate de ANAF.

Creșterea veniturilor ANAF în primele cinci luni ale anului 2024 reflectă eficiența măsurilor fiscale recente și adaptarea contribuabililor la noile reglementări. Cu o creștere semnificativă în colectarea impozitelor și taxelor, ANAF a depășit așteptările programului bugetar și a contribuit la o pondere mai mare a veniturilor în PIB, consolidând astfel stabilitatea fiscală a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare