CU OCHII PE CER în 12-13 august! Cel mai celebru curent de meteori – Perseidele

FENOMEN. În noaptea dintre 12 şi 13 august, potrivit specialiștilor de la NASA, Perseidele (curent de meteori, sau ploaie de stele) ajung la momentul maxim, astfel puteți sta până târziu să priviți cerul.
 
Acest curent de meteori produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.
 
În mitologia greacă, Perseu era fiul Danaei şi al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj şi dibăcie Gorgonele. Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reuşit să-i taie capul, ieşind învingător din această aventură primejdioasă. De fapt legătura cu figura mitologică este întâmplătoare pentru că meteorii au primit numele de la constelaţia Perseu, din dreptul căreia îşi fac apariția. Dar între constelație şi acest curent de meteori nu este nicio legătură. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.
 
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
 
Cea mai buna perioadă de observare este intre 12-13 august, dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”, notează specialiştii.
 
În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare, în vreme ce Perseidele permit celor din zonele cu cer curat, să vadă maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare